Sunt atât de entuziasmat de ceea ce am văzut și auzit duminică seara, încât mă roade pe dinăuntru și nu pot concepe să nu împărtășesc.
Eu n-am prea fost fan al operetei. Încă din fragedă pruncie, când bunica efectiv mă târa spre sala operei în dorința de a-și culturaliza nepotul, am făcut o distincție clară între operetă și operă. Și întotdeauna opera mi s-a părut mai hard, mai pentru oameni serioși. Și dacă opera avea și accente comice, cu atât mai bine.
Soarta, norocul, șansa, conjunctura a făcut ca în ultimele luni să particip la premiera „ La Calul Bălan” și la opereta „ Liliacul”.„ Liliacul” n-a fost premieră, dar în cadrul spectacolelor din weekend au debutat trei artiști și în plus au avut și un invitat extraordinar în persoana actriței Maia Morgenstern, la care mai adaug pe tenorul Cosmin Marcovici de la Opera Națională din Iași și pe baritonul Ștefan Popov de la Teatrul Național de Operetă și Musical Ion Dacian din București.
Primele două acte au curs cursiv, conform regiei. Și dacă în actul întâi am avut „ războiul sopranelor”, ambele la debut, respectiv Mihaela Marele și Mădălina Bourceanu ( big LIKE pentru ambele), actul al doilea a furnizat, cel puțin pentru mine, o surpriză de proporții. La Brașov, în opereta „ Liliacul” a debutat un nou „ Farinelli” în persoana lui Matei Tudose. Nume pe care o să vă rog să-l rețineți. Vocea lui este denumită de specialiști voce de contratenor. Și dacă de obicei rolurile de contratenor sunt jucate de mezzosoprane, de data aceasta am avut „ originalul”. Șoc și groază! Aici deschid o paranteză. Vă rog frumos faceți cumva cu Matei Tudose să-l introduceți într-un spectacol cu arii pentru contratenori, va face săli pline la Brașov, și nu numai.
Ei bine, vine actul cu numărul trei. MAIA MORGENSTERN! Sublim! Nu mă pot decide dacă OMUL e ACTOR sau ACTORUL e OM!
Mai mult decât atât VIRUSUL Maia Morgenstern a infectat sublim și rapid artiștii de pe scenă. Lucrurile păreau scăpate de sub control, anarhia amenința buna desfășurare a spectacolului, spectatorii râdeau cu lacrimi.
Am văzut un Liviu Iftene în deplinătatea creativității, jucând absolut inocent și „ dezlegat” de personaj.
Interacțiunea cu spectatorii a fost la o cotă pe care nu o credeam posibilă!
Pe MAIA MORGENSTERN nu o poți constrânge în pielea unui personaj. Eventual poți adăuga caracteristicile unui personaj personalității MAIA MORGENSTERN.
Overall, a fost o seară extrem de reușită! Bravo OPEREI BRAȘOV! Bravo debutanților, bravo invitaților, bravo artiștilor!
Și nu pot să închei fără să spun că administrația Brașovului are nevoie să înțeleagă ce înseamnă un act cultural în aer liber, gratuit, unde cetățenii vin să vadă un act cultural, și ce înseamnă să plătească bilet la spectacol din timp, pentru că la Opera Brașov se joacă cu casa închisă, iar cele 350 de locuri disponibile spectatorilor se vând în 24 de ore de la postarea lor pe site-ul operei.
Diferența este mare, la fel cum „ setea” de cultură de cel mai înalt nivel, la Brașov, este mare.
Dan VÂJU
#InformatiaBrasovului