MASSIF – Controverse după încheierea festivalului/ Cine a câștigat, cine a pierdut

MASSIF a

După încheierea festivalului MASSIF din Poiana Brașov, s-au tras niște concluzii intermediare. Au apărut „ listuțele” cu mulțumiți, dar și cu nemulțumiți.

Prima dată a ieșit MASSIF cu o declarație de presă din care reies următoarele cifre și concluzii ( comunicatul de presă este aici )

 

  • Peste 4,2 milioane de euro atrași în comunitatea locală

  • În stațiune, hotelurile de 3 stele partenere Massif au avut un grad de ocupare de peste 70%, iar cele de 4 stele de peste 80%.
  • Conform estimărilor, participanții veniți din afara orașului Brașov au cheltuit în cele 3 zile de festival, în medie, suma de 470 euro/persoană
  • Untold a investit un buget de 3,5 milioane de euro

 

Acestea sunt declarațiile organizatorilor. Pe de altă parte, vine Organizația Patronală de Turism Poiana Brașov cu alte cifre și concluzii ( comunicatul de presă este aici )

 

  • Gradul de ocupare a fost unul neașteptat de mic, pâna în 35%, aici fiind incluși artiștii și staff-ul

  • încasările restaurantelor din incinta hotelurilor cumulate cu cele individuale au avut o medie de 24% față de un weekend de Februarie.
  • veniturile școlilor de schi – 25 % față de aceeași perioada a anului anterior.
  • nu au fost atrași turiști străini.
  • media de vârstă a participanților a fost între 20 și 24 de ani.
  • nu s-a adresat profilului de client obișnuit al Poienii.
  • informația care a ajuns la marele public a fost faptul ca Poiana Brașov este închisă. Din cauza acestui festival și a numărului mare de participanți. Pentru a evita acest disconfort au fost turiști care au renunțat sa mai vina în acel weekend în Brașov.
  • exceptand cazările, mesele servite în afara campusului de festival și cheltuielile de transport local – celelalte venituri nu au rămas în comunitate. Dat fiind că cei care le-au încasat au sedii sociale/plătesc taxe în alte zone/unități administrative (bilete, food court, etc).

 

Neoficial, festivalul a fost un semi-eșec, organizatorul nereușind să-și acopere cheltuielile.

 

Concluzii

 

Cine a pierdut?

 

  • În primul rând, atacați puternic la buzunare au fost hotelierii și cârciumarii din Poiana Brașov. Gradul de ocupare a fost mic. La asta au contribuit doi factori. Primul a fost lipsa zăpezii. Al doilea, când a fost anunțată restricționarea transportului cu autoturisme personale, au dispărut și rezervările. În al treilea rând e posibil să fi fost determinat de scumpirea cazării cu ocazia festivalului.
  • În al doilea rând, comercianții care fac business în Poiana Brașov de obicei. În interiorul campusului MASSIF au fost comercianți veniți din alte părți.
  • Organizatorul evenimentului a punctat doar la capitolul PR. Neoficial circulă informația că nici nu poate fi vorba de profit.
  • La capitolul încasări la bugetul municipalității, nu se pune problema, eventual încasează alte comunități, nu cea brașoveană. Cei care au încasat au sedii sociale/plătesc taxe în alte zone/unități administrative (bilete, food court, etc).
  • Cheltuielile suplimentare cu transportul public în comun vor fi decontate de la bugetul municipalității. Și în cazul transportului în comun s-a muncit din greu, dar total neprofitabil.

 

Cine a câștigat?

 

  • În primul rând au câștigat festivalierii. La capitolul distracție. În lipsa unor date oficiale clare – număr de bilete vândute sau numărătoarea autorităților, luăm de bună cifra de 38 de mii de participanți. Împărțiți, conform organizatorului astfel – 31% au fost din Brașov, 18% din Cluj-Napoca, 17% din București, iar restul de 34% fiind din alte zone ale țării.
  • Gașca USR de la conducerea Primăriei Brașov. La capitolul PR și imagine. Un fel de campanie electorală cu vedete USR decontată de organizator și de RATBv ( să ne amintim faptul că veniturile din vânzarea de titluri de călătorie la nivelul anului 2022 sunt de aproximativ 30 % , iar diferența este suportată prin subvenție de …Primăria Brașov).

 

Faptul că anul trecut, Festivalul MASSIF care trebuia să țină 8 zile a fost amânat cu 2 luni înainte, și despre care am scris faptul că a fost anulat nu pe motiv de pandemie, ci de neîncasare, nu a fost o întâmplare. Au dat vina pe pandemie, dar de fapt proiectul era nesustenabil.

 

Se vedea de la o poștă că era o afacere proastă pentru organizator.

 

Faptul că anul acesta a durat doar 3 zile, unii dintre artiști nu au venit ( BUG Mafia), line-up-ul a fost anunțat cu aproximativ o lună înainte, mă fac să mă gândesc că anul viitor fie va fi Primăria Brașov partener ( cu bani de la buget, firește), fie va fi un fel de „ Zilele Poșta Câlnău” mai răsărit. Fie nu va fi deloc.

 

Tragic este faptul că actuala administrație a refuzat în primă instanță un mare organizator de festivaluri, ALDA, care propunea acest gen de festival de iarnă, precum și alte manifestări de gen, și care aducea festivalieri din toată lumea ( link articol aici ), preferând UNTOLD.

 

Dan VÂJU

 

#InformatiaBrasovului

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *