Boloș doarme în bocanci și îi pune într-o postură extrem pe proastă pe Ciolacu și pe Ciucă cu e-TVA și e-Proprietatea/ Bulgaria – Vama și Fiscul aparțin unei singure agenții/ Punctele vamale „fierbinți” din Bulgaria au angajași vameși germani și americani/ Ucraina oprește importurile de combustibili veniți pe cale fluvială din România/ Cocaina roz stă să invadeze piețele din Europa/ Legături între Coldea și filiera albaneză de trafic de droguri/ Cine protejează conducerea Autorității Vamale Române?
Boloș, ministrul liberal al finanțelor, dă săptămâna trecută o ordonanță care are legătură încasările de TVA la bugetul de stat, încasări cu care ne mândrim cu ultimul loc din Europa. Pentru că nivelul de încasare a TVA-ului are legătură cu nivelul evaziunii fiscale. Cu cât e mai mic nivelul de TVA încasat de stat, cu atât mai mare evaziunea. Și invers. Și cum România are cele mai mici încasări de TVA din UE, Guvernul român vrea să combată neplata acestei taxe prin introducerea sistemului e-TVA. Acesta va permite statului să controleze oarecum în avans cât are fiecare companie de plată. Ministerul Finanțelor a aprobat inițial o ordonanță prin care acest sistem să fie introdus de la 1 august 2024. Dar aceasta s-a izbit de protestul antreprenorilor.
Practic, fiscul dorea încărcarea în Spațiul Virtual Privat al fiecărui operator economic a unui decont de TVA pre-completat, urmând ca contabilii să rectifice acel decont în cazul în care existau discrepanțe între realitate și decontul de TVA pre-completat. – link aici .
De ce a trântit-o Boloș pe masă, acum, pe nepusă masă? Pentru că altfel i-ar pune într-o lumină extrem de proastă în fața Europei pe prim-ministrul Ciolacu și pe președintele Senatului, Ciucă. Care s-au jurat pe bărbile lor că România va rezolva toate nerezolvatele pe care le tragem după noi ca tinichelele de coadă de ani buni. Și asta cu TVA e una dintre ele. Și ca să fie mai clară situația, în e-Factura vor fi trecute și facturile ce vor fi emise către persoane fizice. Și atunci să vezi distracție maximă.
Mai e și Ro e-Proprietatea, despre care Boloș spune că e o bază de date care se formează la nivelul României, unde se vor aduna informații despre valorile de piață – „Ministerul va colecta baza de date de la cadastru, notari, de la autoritățile locale. Pe baza acestor informații, la nivelul fiecărei localități, prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților. Este o transformare de profunzime pentru impozitarea proprietăților”. – link aici.
Cu alte cuvinte, Boloș are băgat junghiul în coaste pentru că noi, practic, nu vrem să ne civilizăm. Ne place trai pe vătrai, contrabandă, trafic cu orice și concurență neloială.
Acum, întrebarea e, de ce astea vin așa târziu aceste prevederi? S-a gândit Statul Paralel și Statul Degeaba că și-au făcut plinul și e cazul să o dăm pe bune, să mai crească și ratingul de țară? Ca să vină investitorii ăia serioși, care vin să facă profit și nu jaf și evaziune fiscală? Are legătură chestia asta cu uraganul pornit împotriva lui Coldea? Urmează să ne facem băieți cuminți și să tragem la căruță?
Și dacă Boloș e așa de pus pe treabă, nu face și un text de lege care să oblige companiile offshore care operează în România să își facă public acționariatul de peste hotare. Asta ca să știm și noi în ce ape financiare tulburi ne scăldăm. Dar să ne avertizeze ca să ne luăm pastilele înainte, să părem că avem nervii tari când o să realizăm ce sume de bani se spală în România și care mai apoi zboară în paradisurile fiscale.
Întrebăm și noi treburile astea pentru că măsurăm timpul până când vom ajunge din urmă Bulgaria. Cum adică să ajungem din urmă Bulgaria? Păi în Bulgaria (țara aia cu all inclusive ieftin pe litoral, pe care o traversăm noi înjurând când mergem pe litoralul grecesc), Vama și Fiscul sunt comasate într-o singură agenție și acest efort este salutat de către SUA și UE. Pentru că așa se diminuează contrabanda, traficul de droguri, evaziunea fiscală. Mai mult, ca să prevină combinațiile vameșilor (țară balcanică, fostă comunistă, predispusă la combinație cu orice, banul să curgă), în principalele porturi și puncte vamale sunt angajați vameși americani și germani. Adică oameni care merg mai greu spre deloc pe combinație. Și toată treaba asta diminuarea contrabandei a explodat prin februarie urât de tot cu DNA, cu plângeri, cu tot tacâmul. Pentru că mafia nu mai producea și trebuie să-și caute serviciu. – link aici .
Efectele acestei reforme au fost imediat vizibile: veniturile la buget au crescut, corupția a scăzut, iar încrederea investitorilor străini a început să crească. Și noi, stând și uitându-ne peste Podul Prieteniei care e veșnic în reparație indiferent de sezon, ne întrebăm: cât mai avem până să facem și noi astfel de reforme?
România, cu toate resursele și potențialul său, pare să fie întotdeauna cu minim un pas în urmă, fiind plecată la șpriț, caterincă și la table. Sau în vacanță în Grecia. Dar poate că este momentul să luăm exemplul vecinilor noștri bulgari și să ne modernizăm structurile administrative și de control. O astfel de schimbare ar putea însemna nu doar o mai bună gestionare a veniturilor și o reducere a corupției, ci și o îmbunătățire a imaginii noastre pe plan internațional. Și automat un val masiv de investiții străine. Adică civilizație, șosele, spitale, asistență socială, pensii decente. Să ajungem și noi în rând cu lumea.
E timpul să ne punem întrebările corecte și să luăm măsurile necesare. Dacă Bulgaria a reușit, de ce nu am putea și noi? Dar aici vom revenii pe la concluzii, pentru că e mai lată decât o șpăguță vinovată.
În urmă cu circa 10 zile, autoritățile vamale de la Kiev au emis un ordin, la solicitarea serviciului de securitate ucrainean, care prevedea ca livrările de produse petroliere pe piața ucraineană cu barje sosite din porturile românești (însă nu și transporturile din România pe cale rutieră și feroviară) să fie verificate suplimentar, o măsură similară celor aplicate anterior importurilor din Turcia, Bulgaria și Republica Moldova.
Ei bine, stai așa că nu-i așa – „“Ordinul referitor la Constanța a fost anulat”, a declarat un mare comerciant de produse petroliere pentru presa de specialitate ucraineană sub condiția anonimatului. Motivul: Intențiile de înăsprire a controalelor asupra transporturilor petroliere navale din Constanța au creat confuzie în piață, precum și în rândul comercianților și autorităților românești, care resping orice posibilitate ca respectivii combustibili să fie de origine necunoscută sau rusească. Procedura suplimentară, care instituia prelevarea de probe de produse petroliere, poate întârzia descărcarea acestora cu cel puțin două săptămâni, ceea ce risca să provoace o criză de alimentare pe piața austriacă, importurile din Turcia, Bulgaria și Moldova fiind deja afectate” transmite Cotidianul.ro – link aici.
Și asta se întâmplă în timp ce Rusia, după ce a acumulat o flotă fantomă pentru a transporta petrol în întreaga lume în ciuda restricțiilor impuse de occident imediat după lunile care au urmat invaziei sale din Ucraina, acum face același lucru cu gazele naturale lichefiate (GNL).
„În ultimele trei luni, proprietatea a cel puțin opt nave a fost transferată către companii puțin cunoscute din Dubai, conform Equasis, o bază de date globală privind transportul maritim. Patru dintre acestea sunt de clasă Ice și au primit deja aprobarea Moscovei de a naviga prin apele arctice ale Rusiei în această vară.
Deși specialiștii Bloomberg nu a reușit să stabilească o legătură directă între nave și entități ruse majore, detaliile sunt extrem de asemănătoare cu manevrele de creare a flotei petroliere fantomă a țării, inclusiv utilizarea unor companii opace și a unor nave atât de vechi încât, în mod normal, ar fi fost deja dezafectate.
În industria GNL, de câteva ori mai mică decât piața petrolului, este foarte neobișnuit ca un nume necunoscut să achiziționeze nave specializate care pot costa sute de milioane de dolari. În baza de date a Organizației Maritime Internaționale, cel puțin trei dintre navele-cisternă au, de asemenea, asiguratorii lor înscriși ca „necunoscuți” – o altă caracteristică a navelor din flota neagră.” – transmite Adevărul – link aici.
Reamintim faptul că în România, mai precis în porturile maritime Năvodari și Mangalia se duce o luptă surdă pentru ca Rusia, prin interpușii din frățiile arabe, să pună mâna pe terminalele GPL. Și încă mai așteptăm o reacție a Ministerului Finanțelor în legătură cu dezvăluirile din presă care indicau faptul că anumite cesiuni și vânzări de acțiuni și părți sociale ale terminalelor GPL respective NU RESPECTĂ LEGISLAȚIA ÎN VIGOARE! – link aici. Mai mult, presa a dezvăluit și faptul că în largul Mării Negre și nu numai, au loc operațiuni ilegale de transvazare de produse petroliere între nave maritime și fluviale, produse care mai apoi sunt transportate pe Dunăre, spre destinații necunoscute. Produsele petroliere sunt însoțite de documente fictive. Autoritățile fie nu cunosc aceste aspecte fie nu sunt „interesate” să le cunoască, fiind cunoscut apetitul unor funcționari ai statului pentru venituri din surse neclare (a se citi șpăgi).
O altă știre care are legătură cu contrabanda și „permeabilitatea” frontierelor ne pune în gardă în legătură cu consumul de droguri la nivel european – a apărut cocaina roz sau „Drogul bogatului”.
Conform Mediafax – link aici – cocaina roz este cunoscută sub numele de „Tusi” și conține un amestec de substanțe sintetice, inclusiv ketamină și MDMA. Și da, Europa este absolut scandalizată de apariția acestui drog (nu înțelegem de ce, dar e scandalizată). Ceea ce nu se știe, dar am aflat noi pe surse, este faptul că în Albania, mai precis la Tirana, a fost descoperită o cantitate de „numai” 5 tone de kg de cocaină roz, împachetată frumos pentru a fi livrată către consumatorii de pe continent. Și în România trebuia să ajungă un lot de „doar” 500 de kg.
Interesant este un alt aspect care a răsărit în urma arestărilor și anchetelor ocazionate de confiscarea drogurilor. Conform celor luați pe sus de pe lângă cele 5 tone de droguri, au reieșit trei chestiuni distincte.
Prima – sumele de bani colectate pe cocaină urmau să fie investite în trafic ilegal cu produse petroliere rusești și la final, banii de pe aceste produse supuse embargoului se încasau și se spălau prin intermediul unor companii offshore din Cipru. Da, băieții au turnat totul și au conturat și filierele de spălare a banilor.
A doua (extrem de interesantă) – transporturi din China de substanțe precursoare pentru „Tusi” ar fi fost programate să treacă și prin Portul Constanța Sud – Agigea, pe lângă porturile Burgas, Varna (Bulgaria) și Durres (Albania). Informația aceasta nu are menirea de a ne frapa fiind binecunoscută laxitatea cu care autoritățile din porturile noastre maritime tratează traficul ilegal de droguri de mare risc.
A treia (care este crucială de te crucești) – precursorii de droguri mai nou vin pe calea aerului direct din China. Și așa se face că băieții au turnat că pe anumite aeroporturi din Europa, unde „înțelegerea” e gata discutată, din când în când mai aterizează substanțe care una sunt în acte și alta în realitate. Când au fost puși să nominalizeze aeroporturile, s-ar fi auzit un Milano și un „Bucarest”. Practic „marfa” ajunge la Tirana și de acolo „zboară” în Italia și România. Și cine mai știe unde.
Informațiile obținute astfel au „făcut pui”.
Mai precis la Milano, pe aeroportul Malpensa au fost descoperite ceva mai mult de 6 tone de precursori pentru droguri venite din, exact, China. „După ce această pudră a fost analizată, s-a dezvăluit că este PMK, produs precursor al ecstasy, utilizat în mod normal în producţia de parfumuri. Încărcătura urma să treacă printr-o întreprindere al cărei sediu se află la Milano şi depozitele la Varese, în aceeaşi regiune Lombardia, înainte de a fi expediate către Olanda. Poliţiştii olandezi solicitaţi de colegii lor italieni au identificat un loc de stocare unde au fost confiscate zeci de kilograme de PMK, ketamină, metilamină şi haşiş.” ne transmite Digi24 – link aici .
Dar să trecem mai departe
Descoperirea de la Tirana coincide și cu apariția unor informații confidențiale despre o întâlnire care au mai avut loc în Albania, la Tirana și la Durres, în perioada 2022 – 2023 și care-i are ca protagoniști, pe lângă Coldea și Dumbravă, și niște oficiali pe linie militară din Brașov. Nu cunoaștem ce obligații, promisiuni sau angajamente au fost luate atunci, dar bănuim despre ce este vorba, mai ales că în spațiul public există suspiciuni de legături cu grupările albaneze care au dezvoltat adevărate „industrii” ale contrabandei cu arme, alcool, țigări și petrol, traficului de droguri și prostituției. Mai mult, în toate aceste acțiuni au fost implicați oameni de afaceri albanezi cu trecut incert, membrii ai clanului Sinaloa din Mexic, oligarhi ruși și un fost șef FBI. Foarte interesantă combinația, aproape explozivă. Mai ales că oficialii pe linie militară s-au întors frumușel la Brașov și n-au raportat absolut nimic. Mai mult, nici măcar n-au anunțat că se vor duce acolo, ei având obligația să anunțe faptul că se deplasează pe teritoriul altei țări.
Mă întreb dacă nu cumva au trecut și Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav pe lista aeroporturilor care sunt „prietenoase” cu mărfurile ce vin din China? Întrebăm, nu dăm cu parul.
Și dacă am ajuns pe la concluzii, rămăsesem datori cu o explicație în legătură cu Autoritatea Vamală și interesele din jurul ei.
Atât partenerul strategic, SUA, cât și Europa, privesc cu foarte multă îngrijorare spre România. Și au și de ce. Pentru că reformele interne ASUMATE de Statul Român întârzie să apară. Speculăm faptul că banii care se produc în România din contrabandă cu petrol, țigări, alcool, din traficul de droguri și din evaziune fiscală se duc atât spre decidenții politici cât și spre angajații instituțiilor cu atribuții de control. Ceea ce, să fim sinceri, nu este o noutate.
Aceste fluxuri de bani iliciți nu doar că subminează economia națională, dar alimentează și corupția la toate nivelurile guvernamentale și administrative. Întârzierea unor măsuri concrete și eficiente pentru combaterea acestor practici, scad încrederea partenerilor internaționali. Întârzierea reformelor ASUMATE și lipsa unei transparențe reale afectează și perspectivele economice ale țării, inhibând investițiile străine și dezvoltarea sustenabilă.
DE CARE AVEM ATÂTA NEVOIE!
Când facem referire, de exemplu, la Biroul Vamal de Frontieră Constanța, acolo unde vechea noastră cunoștință, Florentina Ioanei, se pare că e numită ad vitam, găsim o serie de legături dintre frățiile arabe născute de vechea securitate care pare că stăpânesc Portul Constanța Sud – Agigea, investitori ruși și companii offshore. Într-o horă dezechilibrată și oarecum abstractă, găsim și angajați ai instituțiilor cu atribuții de verificare și control care par paralizați de importanța lucrurilor care se desfășoară sub nasul lor. În ciuda faptului că este de NOTORIETATE prețul evitării unui control vamal pentru un container de mărfuri (20000 de dolari), vedem că responsabilii de la București, de la Ministerul Finanțelor, nu FAC ABSOLUT NIMIC pentru a lua măsurile ce se impun. Dacă România ar fi un stat normal și ar exista suspiciuni rezonabile de CORUPȚIE absolut incontrolabilă, în decursul a câteva ore activitatea portuară și vamală ar trece în jurisdicția armatei. Asta cu riscul întârzierii operațiunilor comerciale.
Dar, pentru că avem război la graniță și pentru că Portul Constanța oricum nu face față afluxului de mărfuri, toată lumea bună de aici o arde pe combinații strigătoare la cer.
În altă ordine de idei dar nedepășind subiectul, observăm și incapacitatea instituțională a Ministerului Finanțelor de a-și controla propriile instituții ( ANAF, Vamă, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor), deși, mare atenție, majoritatea serviciilor de informații din România și nu numai, documentează aceste fenomen și fac rapoarte către autoritățile competente.
Asta însemnă că în România cineva acceptă tacit contrabanda cu produse petroliere, cu bunuri contrafăcute, cu țigări, traficul de droguri, toate desfășurate sub ochii vameșilor.
Uitați-vă la ei! Cine îi ține în brațe?
De final – avem „Stare de alertă sporită” la mai multe baze militare americane, inclusiv din România, pe fondul unei posibile ameninţări teroriste – „ Mai multe baze militare americane din Europa au fost puse în stare de alertă sporită în weekend, pe fondul temerilor că un atac terorist ar putea viza personalul sau facilităţile militare, informează CNN, conform News.ro (…)
Potrivit Stars and Stripes, şi-au ridicat nivelul de alertă şi bazele militare Rheinland-Pfalz şi Ramstein, dar şi baze din România şi Bulgaria.Bazele respective, inclusiv garnizoana armatei americane din Stuttgart, Germania, unde se află sediul Comandamentului european al SUA, şi-au ridicat duminică nivelul de alertă la „Charlie” al doilea cel mai înalt, au declarat oficiali americani pentru CNN
Unul dintre oficialii americani, care este cantonat la o bază din Europa, a declarat pentru CNN că nu au mai văzut acest nivel de ameninţare „de cel puţin 10 ani” şi a spus că, de obicei, înseamnă că armata a primit o „ameninţare activă-fiabilă”.” – link aici .
Să nu ziceți că nu v-am spus că treaba se împute.
Hai, România!
#InformațiaBrașovului