Rusia speculează vulnerabilitățile Statului Român/ Serviciile de informații documentează și informează organele în drept, organe ce nu iau măsuri/ Evaziune fiscală la scară mare cu legumele și fructele din import/ Grup infracțional transfrontalier care importa fertilizanți și pesticide ilegale în UE, destructurat de DIICOT Constanța la…Arad/ Pepenele românesc, controlat de Autoritatea Națională Fitosanitară pentru a vedea dacă respectă nivelul maxim admis de reziduuri de pesticide/ Dar cu pepenii din import cum rămâne?/ Patologiile pancreatice și biliare au crescut de 5 ori odată cu debutul sezonului cald/ Filieră Ruso-Turcă-Bulgară – contrabandă cu pesticide ilegale și nocive în UE, vândute fermierilor români
Să nu ne imaginăm faptul că un război hibrid însemnă numai amenințări pe Facebook și fake-news care au darul de a crea isterie în masă. Război hibrid însemnă și invadarea piețelor cu produse contrafăcute, speculă, contrabandă, trafic de droguri, achiziții ostile de active prin intermediul companiilor offshore cu sediul în Cipru și nu numai și intervenții pe piețele de capital.
Rusia cunoaște jocul! Aceasta folosește o gamă largă de tactici pentru a destabiliza economiile și societățile occidentale, utilizând instrumente economice, tehnologice și sociale pentru a submina încrederea publicului și a slăbi structurile de putere. Aceste acțiuni subversive sunt menite să erodeze coeziunea internă a țărilor țintă, creând diviziuni și confuzie. În timpul celui de-al doilea război mondial, numele operațiunii a CEDAR, în timpul războiului rece, INFEKTIA. E acestă operațiune din nou în prim plan?
În plus, războiul hibrid include și atacuri cibernetice sofisticate care pot viza infrastructuri critice, cum ar fi rețelele energetice, sistemele bancare și comunicațiile. Prin aceste mijloace, adversarii pot perturba viața de zi cu zi, pot provoca pagube economice importante și pot alimenta sentimentul de insecuritate.
În acest context, conștientizarea publicului și educația sunt, de asemenea, extrem de importante. Informarea corectă a cetățenilor cu privire la pericolele și tacticile războiului hibrid poate reduce vulnerabilitatea acestora la dezinformare și manipulare. Doar printr-un efort comun și coordonat, societățile pot rezista efectelor insidioase ale războiului hibrid și pot menține stabilitatea și securitatea pe termen lung.
Să luăm cazul României. Slăbiciunea dovedită a instituțiilor statului Român cu atribuții de verificare și control este o VULNERABILITATE cunoscută atât în Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) cât și de Rusia. Și aici vorbim de lipsa de control pe care autoritățile române o au asupra activităților comerciale din porturile maritime și fluviale. Enumerăm aici Autoritatea Vamală Română și Poliția de Frontieră. Aceste veritabile porți comerciale între Uniunea Europeană și restul lumii sunt penetrate de tot felul de mărfuri care fie scapă de ochii autorităților competente sau care ar trebui să fie competente, fie în complicitate cu angajați ai autorităților, contrabandiștii trec mărfurile nestingheriți către consumatorul român.
Autoritățile fie că recunosc, fie că nu recunosc, în România se găsesc de vânzare Gaz Petrolier Lichefiat (GPL) de origine rusească, un bun supus embargoului, produse petroliere (combustibili și uleiuri industriale) de origine rusească, și ele supuse embargoului, alimente contrafăcute, parfumuri contrafăcute, haine și încălțăminte contrafăcute, țigări de contrabandă, droguri – de la cele ușoare la cele de mare risc, îngrășăminte chimice și pesticide produse în Rusia care nu respectă cerințele europene în domeniu și care mai sunt și supuse embargoului.
Vulnerabilitățile din porturile românești de la Marea Neagră sunt legate și de faptul că 70% din drogurile de mare risc care invadează piețele europene trec pe aici și autoritățile realizează capturi mici. Rapoartele internaționale subliniază faptul că organizațiile criminale internaționale sunt protejate de corupția din interiorul statului, autoritățile nerecurgând la rotația cadrelor.
Cea mai importantă problemă este însă penetrarea infrastructurilor critice portuare din porturile Constanța Sud – Agigea, Midia și Mangalia de companii offshore în special cipriote care au făcut joncțiunea cu filierele de crimă organizată arabe sau turce finanțate din bani rusești cu sume de ordinul miliardelor de euro și care o parte au legături, conform presei de la Tirana, cu organizațiile teroriste Hezbollah și Hamas. În mod normal aceste companii offshore ar trebui catalogate ca fiind suspecte, existând suspiciuni rezonabile de sprijinire a terorismului internațional.
Problema e că autoritățile din România sunt atenționate de toate serviciile de informații care astfel își îndeplinesc obiectivele conferite de lege. Și aici băgăm Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Direcția Generală de Protecție Internă și Direcția Generală de Informații a Apărării. Toate aceste servicii și subliniem TOATE, transmit note informative către autoritățile din România cu atribuții de verificare și control. Este cunoscut jaful din vămi, este cunoscut controlul frățiilor arabe asupra porturilor maritime și dunărene, este cunoscut nivelul evaziunii fiscale făcut de companiile cu acționariat al frățiilor arabe, este cunoscut nivelul traficului de droguri și al contrabandei, este cunoscută intervenția companiilor offshore din paradisuri fiscale care de cele mai multe ori au acționariat anonim și legături cu Moscova în economia României.
Și mai este cunoscută și lipsa de implicare până la nivel de complicitate a unor angajați din rândul autorităților. Angajați care par a avea parte de imunitate la LEGE.
Practic totul este documentat și trimis pe cale informativă de către serviciile de informații. Și pentru asta le mulțumim serviciilor de informații! Tragic este faptul că informările nu sunt luate în seamă de celelalte autorități.
Tragic! Mai ales pentru un popor cu aspirații europene și occidentale și mai ales în acest context geo politic care ne apasă.
Dar să revenim la importurile de legume și fructe din țări non UE.
Gândul.ro titrează – „Pepenele românesc, controlat de Autoritatea Națională Fitosanitară pentru a vedea dacă respectă nivelul maxim admis de reziduuri de pesticide” – link aici . Cităm din articol – „Specialiștii Autorității Naționale Fitosanitare analizează probe de pepene românesc, în continuarea acțiunilor de control pentru legumele și fructele proaspete de sezon. Aceasta este una dintre măsurile Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin care își propune să asigure aprovizionarea populației cu o gamă largă de legume și fructe de sezon, care să corespundă din punct de vedere al calității și conformității cu standardele de comercializare, cât și din punct de vedere al nivelurilor maxime admise de reziduuri de pesticide.”
O inițiativă lăudabilă, care la prima vedere pare să se încadreze în rândul politicilor de liniștire a cetățenilor. Putem mânca peneni românești pentru că sunt verificați.
Dar cei de import? Pentru că începem să avem pepeni încă din luna aprilie pe tarabele din piețe. Și dacă întrebăm, toți, dar absolut toți sunt din Dăbuleni. De parcă Dăbuleni ar avea suprafața întregului județ Dolj și ar avea cel puțin climă mediteraneană.
Cei mai importanți exportatori de pepeni în România sunt Turcia și Grecia. Mai avem ceva pepeni și din Iordania, dar cantitățile ajunse la noi sunt destul de mici. Ei bine, pepenii din import nu sunt verificați atât de riguros. Sau cel puțin n-a izbucnit nici un scandal de presă, n-a fost nici o știre, nu a auzit nimeni absolut nimic în legătură cu pepenii din import.
Cum ajung legume și fructe în România, mai ales din Turcia? Pe șosea, cu TIR-ul. TIR-uri ce descarcă lângă București, la Voluntari, unde există o mare piața en-gros controlată de cetățeni arabi și turci. De acolo, legumele și fructele pleacă în restul țării.
Această piață este un subiect extrem de greu în informările pe care serviciile de informații le trimit celorlalte instituții. Pentru că acolo se face evaziune fiscală de ordinul zecilor de milioane de euro. Sunt aduse din țările arabe persoane care deschid companii în România sau care sunt angajate ca administratori și după câteva luni de activitate dispar din țară uitând să plătească taxele și impozitele aferente actelor de comerț pe care le desfășoară. Prinde orbul, scoate-i ochii.
Cunosc autoritățile aceste practici? Da, cu siguranță. Pentru că așa cum am mai menționat totul este documenta și transmis mai departe de către serviciile de informații.
Măsurile care se iau împotriva acestor practici sunt aproape inexistente. ANAF-ul de obicei este prins pe picior greșit de parcă asta ar fi chiar în fișa postului.
Mai grav este că aceste legume și fructe aduse din Turcia nu sunt controlate de nivelurile de pesticide decât total aiurea dacă sunt prinse pe vreo tarabă din țară de vreun inspector mai zelos. Și știrile care au acest subiect nu fac trafic, sunt neinteresante, sau fac maxim un scandal local de mică anvergură. După care lucrurile continuă netulburate.
Unele dintre fructe și legume contaminate ajung și în rafturile hipermarket-urilor. Acolo, când sunt depistate sunt efectiv trimise la distrugere, amenda achitată și întinsă bine batista pe țambal în presă la umbra bugetelor generoase de publicitate.
Pe lângă legumele și fructele din import, le mai avem și pe cele din producție autohtonă
Unii dintre producătorii români care sunt găsiți în piețe chiar recunosc că „Fără pesticide nu se face nimic” – link aici . Da, așa suntem noi, mai întâi mâncăm cu ochii și dacă ochii nu aprobă ce văd pe tarabă, cumpărăm din import.
În cazul acesta, producătorii se împart în două. Cei care folosesc pesticide reglementate de legislația europeană și cei care utilizează pesticide interzise de legislația europeană. Scopul e același. Producții bogate de legume și fructe plăcute ochiului, dar care sunt aproape zero din punct de vedere al conținutului nutritiv și în cazurile cele mai grave chiar dăunătoare pentru organism.
Și dacă pesticidele reglementate sunt achiziționate legal, cele interzise de legislația europeană sunt achiziționate ilegal, de la rețele care aduc aceste pesticide deosebit de nocive din Rusia prin Turcia. La vamă, e simplu. Plătești o „taxă” și nu te verifică nimeni, mai ales dacă ai documente de proveniență falsificate, atât ca sume cât și ca produs. De vândut la producători, le vinzi chiar și legal, pe factură apărând produsul de pe documentele de import, cumpărătorul știind de fapt ce cumpără.
Și așa ne trezim cu legume și fructe românești „pe steroizi”, crescute peste noapte, extrem de nocive. Și populația plătește prețul lăcomiei și a nevoii de profit cu orice preț al unora.
Pressalert.ro ne transmite – „Grupare italo-română care aducea ilegal din China substanţe interzise în vestul tarii, destructurată de DIICOT” – link aici. Cităm din articol – „Mai mulţi cetăţeni italieni şi români au transportat în Arad via Portul Constanţa substanţe chimice (posibil și precursori – nota redacției) din Asia interzise în România, folosindu-se de o serie de falsuri. Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța au dispus reținerea unui inculpat, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat; folosire la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă ( Biroul Vamal Constanța și comisionarii vamali de acolo – nota redacției); folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate; importul şi exportul unor substanţe şi preparate periculoase interzise sau restricţionate; producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării și fals în înscrisuri sub semnătură privată.”
Unul dintre membri grupului infracțional organizat „a depus la autoritatea vamală din portul Constanța Sud, o factură aparent emisă de o societate din Singapore, în realitate aceasta fiind a unui exportator din China, ce atesta că într-un container destinat societății pe care acesta o administrează în fapt, a importat fertilizanți în valoare de aproximativ 18.000 USD, însă în realitate în interiorul containerului au fost identificate cantități de Dimethoate, Carbendazin, Acetamiprid și Oxamyl, substanțe interzise la import conform regulamentelor europene în vigoare, în valoare reală de peste 136.000 euro(…)”.
Așa, și? A văzut cineva vreo schimbare în porturile noastre sau în vamă? Ați văzut vreun vameș transferat în altă vamă? „Rotit” din funcție? Și cum au ajuns containerele tocmai la Arad când ele ar fi trebuit confiscate direct în Constanța?
Ajung aceste pesticide la fermierii români? Ajung. Dar la cei europeni? Și la cei europeni. Aduc profituri uriașe comercializarea de legume și fructe tratate cu substanțe interzise? Cu siguranță. Ne îmbolnăvim, uneori grav, când consumăm aceste fructe și legume? Răspunsul ni-l pot oferii medicii. Cine răspunde? Cu siguranță, nimeni. Autoritățile statului ce fac? Păi uneori mai destructurează o rețea de traficanți, lăsând probabil alte zeci să funcționeze nestingherite.
Sunt pepenii de piața din România siguri pentru consum?
Din informațiile care ne-au venit pe surse, surse care nu doresc publicitate, se pare că nu. Și mărturie stau numărul crescut de pancreatite și colici biliare (crize de fiere) cu care se prezintă românii la Unitățile de Primire Urgențe. Analizele unora dintre pacienții ajunși efectiv în stadii grave la urgențe arată depășirea și de câteva mii de ori a nivelului de nitriți și nitrați din organism. Nu zeci de ori, nu sute de ori ci mii de ori. Uneori medicii se minunează că pacienții își revin. Nitriți și nitrați care provin fie din utilizarea de pesticide în legumicultură mult peste orice limită admisă, fie din utilizarea de pesticide interzise.
Personalul medical se plânge că în unele cazuri, incidența patologiilor pancreatice și biliare a crescut și de 5 de ori odată cu venirea primăverii. Medicii avertizează că, deși pepenii sunt considerați un aliment sănătos și hidratant, nivelul ridicat de pesticide poate transforma acest fruct într-un pericol grav pentru sănătate. Recomandările actuale includ nu numai spălarea temeinică a fructelor înainte de consum și, dacă este posibil, achiziționarea de produse organice sau din surse de încredere. Sau evitarea consumului de pepene.
Un aliment preferat de români a ajuns otrăvitor. Din păcate. Și nu e vorba numai de profitul unor cultivatori de pepeni, ci de o presiune suplimentară pusă asupra sistemului de sănătate.
Surse de la nivelul serviciilor de informații au devoalat faptul că, la fel cum a intrat un transport de 40.000 de tone de uree în România, transport care a fost confiscat de autorități, dat fiind faptul că în acest caz au descoperit că actele care însoțeau transportul au fost falsificate neglijent, furnizor fiind o companie din Georgia conform documentelor, faptic producătorul fiind din Rusia, tot așa intră zeci de tone de pesticide în România.
Traseul urmat este din țara producătoare, Rusia către Turcia, unde documentele de însoțire a pesticidelor este falsificat și trecută o companie din Turcia ca producător. Asta se întâmplă din cauza embargoului la care sunt supuse mărfurile rusești. Apoi, din Turcia, pesticidele sunt aduse fie pe mare, fie pe șosea în România. Autoritățile vamale române de obicei nu mai verifică autenticitatea documentelor. Lesne de înțeles de ce. Apoi pesticidele sunt vândute fermierilor români care nu se duc să analizeze conținutul faptic al pesticidelor. Pentru că au nevoie de culturi bogate care să încânte ochiul cumpărătorului. Autoritățile din România nu verifică temeinic și produs cu produs. Verifică conform unui normativ care spune probabil că dacă verificăm un pepene din 50 de tone de pepeni de la același producător și e ok, înseamnă că și restul sunt ok. Dar merge și pe încredere. Încredere „bolnăvicioasă”.
Și așa ne îmbolnăvim și ajungem la camerele de gardă. Otrăviți ușor, ușor, de inconștiența unora și profitul altora. În loc ca autoritățile să se asigure că toate produsele sunt sigure și conforme, se bazează pe loturi de verificare și pe documente care pot fi ușor falsificate. Fermierii, presați de nevoia de a produce cât mai mult și cât mai repede, cumpără aceste produse fără a face teste suplimentare, punând astfel în pericol sănătatea consumatorilor.
Efectele pe termen lung sunt devastatoare: incidența bolilor legate de intoxicațiile cu nitrații și nitriții din pesticide crește, iar încrederea în sistemul de siguranță alimentară scade.
Este aceasta o „operațiune” pusă la punct deliberat în laboratoarele FSB-ului ca parte a războiului hibrid, prin care otrăvuri alimentare sunt trimise pe piața UE? Se reiterează operațiunile CEDAR sau INFEKTIA, inventate de KGB și desăvârșite de FSB? Sau e vorba de prostie cruntă, lipsă de responsabilitate și lăcomie speculată de către producătorii ruși, turci, dar și chinezii?
Interesant mai e și faptul că în transporturile de pesticide, dosite bine de tot, tot din Turcia vin și droguri de mare risc. Că doar cine stă să verifice pesticidele?
#InformațiaBrașovului