„Cortisol Face”, condiția care determină umflarea feței. Care sunt cauzele și metodele de tratament?

cortisol face afectiunea in care ti se umfla fata ce este si cum se trateaza 66c487d9df4f0

Cortisol Face: Ce este și cum afectează aspectul feței

Termenul „Cortisol Face” a devenit popular pe rețelele de socializare, mulți utilizatori asociind umflăturile faciale cu hormonul stresului, cortizolul.

Ce este cortizolul?

Cortizolul este hormonul principal asociat stresului, produs de glandele suprarenale, care se află deasupra rinichilor. Acest hormon joacă un rol crucial în reglarea răspunsului organismului la stres, suprimarea inflamației, gestionarea tensiunii arteriale, creșterea nivelului de zahăr din sânge și controlul metabolismului, precum și a ciclului somn-veghe.

Nivelurile de cortizol variază natural pe parcursul zilei și pot crește ca reacție la stres sau alți factori declanșatori. Este important de menționat că atât nivelurile scăzute, cât și cele excesive de cortizol pot fi dăunătoare sănătății.

Impactul nivelurilor ridicate de cortizol

Nivelurile crescute de cortizol pot provoca o serie de simptome, inclusiv creșterea în greutate, în special în zona feței și abdomenului, slăbiciune musculară, oase fragile, hipertensiune arterială, glicemie crescută, vergeturi mari și depozite de grăsime.

Cauzele umflării feței

Dr. Rajita Sinha, psiholog clinician, subliniază că umflarea feței necesită un nivel foarte ridicat de stres pentru a fi vizibil și persistent. Totuși, această umflare poate fi cauzată și de alte probleme, precum disfuncții ale sistemului limfatic sau circulator, reacții alergice, infecții sinusale sau chiar poziția de somn, cum ar fi statul întins pe spate pentru o perioadă lungă, care poate duce la acumularea de lichide.

Nivelurile anormale de cortizol trebuie diagnosticate prin teste de sânge. Un exemplu rar, dar serios, este sindromul Cushing, o afecțiune care determină organismul să producă cortizol în exces, rezultând o față umflată și rotundă, printre alte simptome. Această afecțiune este de obicei cauzată de utilizarea medicamentelor cu steroizi sau, mai rar, de o tumoare, și nu de stilul de viață nesănătos sau stresul cotidian, conform dr. Roberto Salvatori, endocrinolog.

Ce măsuri se pot lua?

Cei care sunt îngrijorați de nivelurile lor de cortizol ar trebui să consulte un medic pentru a identifica eventualele probleme de sănătate subiacente. Specialiștii pot evalua nivelurile de cortizol prin teste de sânge, urină sau salivă.

În absența unor probleme medicale, persoanele care se confruntă cu „Cortisol Face” din cauza stresului sunt încurajate să adopte tehnici de gestionare a stresului. Acestea includ exerciții fizice regulate, o alimentație echilibrată, somn de calitate, meditație ghidată, respirație profundă și alte metode de relaxare.