Cele două mari tipuri de pensionari care vor înregistra o reducere a veniturilor „pe hârtie” după recalculare. Clarificările ministrului Muncii.

video cele doua mari categorii de pensionari care vor primi mai putini bani pe hartie dupa recalculare explicatiile ministrului muncii 66c7582fb2e80

Asigurări privind pensiile după recalculare

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat joi că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării. În cazul în care pensionarii primesc decizii de recalculare care indică sume mai mici, aceștia vor continua să beneficieze de „pensia mai avantajoasă”. De asemenea, a menționat că există două categorii de pensionari care nu vor avea parte de majorări după recalculare.

Pensia rămâne constantă

Ministrul a asigurat pensionarii că în următoarele săptămâni vor primi o confirmare oficială din partea Ministerului Muncii și a Casei Naționale de Pensii Publice, care va sublinia că pensiile nu vor scădea. În cazul în care decizia de recalculare arată un punctaj care indică o valoare mai mică decât pensia din luna august, pensionarii vor rămâne cu cuantumul pensiei din acea lună. Aceasta este stipulată clar în lege, iar cuantumul pensiei aflat în plată va fi menținut conform legislației în vigoare.

Clarificări privind pensionarii afectați

Simona Bucura-Oprescu a explicat că există pensionari care, în urma recalculării, vor avea un cuantum mai mic al pensiei, dar aceștia vor continua să primească suma pe care o au în prezent. În general, există două categorii de pensionari care se află în această situație. Primul grup include beneficiarii indemnizației sociale pentru pensionari, care nu va scădea sub 1.281 de lei. Aceștia vor continua să primească suma minimă garantată, indiferent de rezultatul recalculării.

De asemenea, dacă pensia recalculată este sub 1.281 de lei, diferența va fi acoperită de la bugetul de stat, la fel ca până acum. Pensionarii care au avut anterior avantaje financiare vor păstra aceste beneficii, chiar dacă nu vor observa o creștere a pensiei în acest moment. Aceștia nu vor pierde nimic din pensia lor, conform declarațiilor ministrului.

Pensii în sistemul public

Ministrul a subliniat că aceasta este prima oară când se efectuează un proces de recalculare a tuturor pensiilor din sistemul public, o măsură ce are ca scop asigurarea echității între pensionari. Aceste modificări sunt menite să clarifice situația și să ofere o mai bună transparență în ceea ce privește pensiile în România.

Recalcularea pensiilor în România

În România, pensiile sunt recalculare folosind aceeași metodă, cu scopul de a elimina inechitățile care au apărut din cauza legislației aplicate la momentul pensionării. Recent, ministrul Muncii a anunțat că un număr semnificativ de pensionari nu vor beneficia de creșteri ale pensiilor ca urmare a acestei recalculări.

Impactul recalculării asupra pensionarilor

Ministrul a specificat că 700.000 de pensionari nu vor avea o creștere a pensiei din cauza faptului că au beneficiat anterior de sume mai mari decât alte persoane care au contribuit în mod similar. „Avem un număr de 700.000 de pensionari cărora nu le va crește pensia în urma recalculării. Aceștia au avut un beneficiu suplimentar până acum, când valoarea pensiilor era mai mare decât a altor pensionari care au muncit și contribuit la fel”, a declarat ministrul.

Categorii afectate de recalculare

Printre cei 700.000 de pensionari, două categorii sunt afectate: cei cu perioade scurte de contribuție și cei care au primit beneficii mai mari conform legislației anterioare. „După 1 septembrie, odată cu creșterea pensiilor celorlalte categorii, se va ajunge la echilibrul dorit, astfel încât persoanele care au muncit și au contribuit în mod egal să beneficieze de pensii egale”, a adăugat Simona Bucura-Oprescu.

Pensionarii cu pensie minimă socială

Pe de altă parte, vestea bună este că peste 90.000 de pensionari beneficiari de pensie minimă socială vor primi mai mulți bani în urma recalculării. „Prin noua lege a pensiilor, am realizat două obiective importante: am asigurat pensii egale pentru muncă și contribuții egale și am instituit un mecanism de creștere continuă și sustenabilă a pensiilor. Legea introduce un mecanism care garantează creșterea pensiilor fără a provoca dezechilibre bugetare”, a concluzionat ministrul Muncii.