Declarațiile premierului Marcel Ciolacu după întâlnirea de la Bruxelles
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat joi, în urma discuțiilor cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că este „ferm convins” că o parte din cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi reținută pentru o perioadă de minimum 6 luni. Cu toate acestea, el a subliniat că acest lucru nu implică pierderea acelor fonduri de către România.
Detalii despre tranșa 3 din PNRR
Când a fost întrebat despre momentul în care România va primi fondurile pentru tranșa 3 din PNRR, Ciolacu a explicat că există 76 de jaloane și a menționat că alături de el se află și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu. Premierul a indicat că, în prezent, se lucrează pentru a închide cât mai multe dintre aceste jaloane, menționând că o sumă din cererea de plată va fi reținută în funcție de îndeplinirea jaloanelor. „Eu îmi doresc să fie o sumă cât mai mică din cei aproape 2,1 miliarde de euro de primit din cererea de plată”, a adăugat el.
Problemele legate de numirile în companiile de stat
Ciolacu a abordat și problemele semnalate de Comisia Europeană referitoare la numirile în companiile de stat din domeniul energetic, precizând că ministrul Energiei va oferi explicații, deși aceste situații nu s-au petrecut în timpul mandatului său. „Este unul dintre jaloanele în discuție. Comisia a identificat anumite incompatibilități legate de aderarea României la OECD, care necesită modificări legislative”, a explicat premierul.
Angajamentul premierului pentru soluționarea problemelor
În continuare, premierul a menționat că își dorește ca persoanele responsabile de problemele anterioare să fie alături de el, dar a observat că acestea au dispărut din peisajul public. Ciolacu a promis că va rezolva situația și a asigurat că România nu va pierde niciun ban. De asemenea, el a subliniat că printre problemele discutate se numără jalonul cu microîntreprinderile și selecțiile din companiile de energie și transporturi, inclusiv metroul din Cluj-Napoca.
Starea actuală a fondurilor
Premierul a concluzionat că România a încasat până în prezent aproximativ 9 miliarde de euro, din care a cheltuit aproape 3 miliarde, având un buffer relaxat în ceea ce privește sumele încasate.