Ciolacu propune un acord cu Comisia Europeană privind deficitul României pentru următorii 7 ani, cu cele mai semnificative investiții planificate în 2025 și 2026.

ciolacu vrea acord cu comisia europeana legat de deficitul romaniei pe urmatorii 7 ani cele mai mari investitii vor fi in 2025 si 2026 66c73c10801bf

Premierul Ciolacu discută despre acordul privind deficitul României

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că a discutat cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre un nou acord referitor la deficitul României, care ar urma să fie valabil pe o perioadă de șapte ani. Ciolacu a subliniat importanța acestui acord, având în vedere că cele mai mari investiții sunt așteptate în anii 2025 și 2026.

În cadrul întâlnirii, premierul a propus un acord pe termen lung cu Comisia Europeană și a explicat motivele pentru care România își dorește acest lucru. „Am explicat foarte clar de ce ne dorim acest lucru, pentru că cele mai mari investiţii vor urma în anul 2025 şi în 2026. PNRR are un deadline la sfârşitul anului 2026 în ceea ce priveşte investiţiile. De exemplu, pentru infrastructura rutieră, România a propus o alocare de aproximativ 13,7 miliarde de euro, dar aprobarea finală a fost de aproximativ 7 miliarde, diferența reprezentând cofinanțarea din partea statului român,” a precizat Ciolacu.

În continuare, premierul a menționat că discuțiile cu von der Leyen au fost foarte aplicate și au inclus subiecte precum viitorul comisar european din partea României și renegocierea PNRR, incluzând solicitarea de reducere cu 10% a componentei de împrumuturi. De asemenea, Ciolacu a discutat și despre Cererea de Plată numărul 3.

În urma întâlnirii, premierul a anunțat că, împreună cu Victor Negrescu, va avea o discuție cu președintele PES, Stefan Löfven, în legătură cu negocierile pentru portofoliile comisarilor europeni, pe fiecare familie politică.

Ciolacu a adăugat că, conform discuțiilor cu ministrul Grindeanu, România are în prezent 900 de kilometri de drum expres și autostrăzi în lucru sau în licitație. Efortul bugetar din partea statului român pentru aceste proiecte este de aproximativ 60% ca și cofinanțare. „Aceste investiții generează, de asemenea, venituri mai mari din impozite și taxe pentru Ministerul Finanțelor, ceea ce se reflectă în depășirile de plan înregistrate în acest trimestru,” a concluzionat premierul.