Astra Film Festival dezvăluie lista oficială a selecției pentru 2024.

astra film festival anunta selectia oficiala a editiei 2024 66d17e686cec6

Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film 2024

Festivalul internațional de film documentar Astra Film, care va avea loc la Sibiu între 20 și 27 octombrie 2024, va oferi spectatorilor o selecție impresionantă de peste 100 de filme din diverse colțuri ale lumii. Multe dintre aceste producții vor fi prezentate în premieră în cadrul festivalului, ceea ce le va oferi participanților o oportunitate unică de a viziona lucrări inedite.

Organizatorii festivalului au anunțat că abonamentele vor fi disponibile la prețuri speciale în regim early bird până pe 10 septembrie, încurajând astfel publicul să se alăture acestui eveniment cultural de marcă.

Dumitru Budrala, directorul Astra Film Festival, a subliniat importanța acestei ediții afirmând: „Așteptăm cu nerăbdare să fim din nou împreună în al 31-lea an de festival. Cred că selecția din acest an este una dintre cele mai valoroase și sunt convins că publicul nostru, comunitatea Astra Film Festival, va umple sălile și îi va aplauda pe curajoșii și talentații regizori care ne-au încredințat producțiile lor.”

Selecția pentru Secțiunea Competitională România

Secțiunea dedicată României va aduce în fața publicului teme provocatoare și realități incomode ale istoriei recente. Aceasta va explora subiecte precum tinerii lăsați să se descurce singuri, vârstnicii expuși la situații inumane, tinerii gay în căutarea iubirii și acceptării, dar și familiile care ascund conflicte interioare profunde.

Din cele 11 filme selectate, șase vor avea premiera, dintre care patru la nivel mondial și două naționale. Printre premierele mondiale se numără „Fotografii însângerate” (r. Copel Moscu, 2024), „O familie aproape perfectă” (r. Tudor Platon, 2024), „Interzis” (r. Anelise Salan, 2024) și „Pelicule de familie” (r. Dan Curean, 2024). Premierele naționale includ „Triton” (r. Ana Lungu, 2024) și „24 de ore” (r. Harald Friedl, 2024). Alte filme din competiția România sunt „Vis. Viață” (r. Ruxandra Gubernat), „Cum să fiu mort, dacă-s viu?” (r. Ilinca Călugăreanu, 2024), „Moartea lui Iosif Zagor” (r. Adrian Dohotaru, 2024), „Între tăcere și păcat” (r. Diana Nicolae, 2024), „Alice On & Off” (r. Isabela Tent, 2024), „Maia – portret cu mâini” (r. Alexandra Gulea, 2024) și „După cum bate ceasul” (r. Fecső Zoltán, 2023).

Producții din Europa Centrală și de Est

Secțiunea dedicată Europei Centrale și de Est va aborda teme relevante, inclusiv degradarea patrimoniului industrial din fostele țări comuniste, așa cum este evidențiat în filmul „Șantierul naval” (r. Elvis Lenić). De asemenea, filmele vor include reflecții asupra campaniilor electorale din estul Europei, cum ar fi „Georgia zâmbitoarea” (r. Luka Beradze), și obiceiuri surprinzătoare din cultura ancestrală a Albaniei, prezentate în „Cine e bărbatul în casă?” (r. Kristine Nrecaj, Birthe Templin).

Un alt subiect central va fi războiul din Ucraina, evidențiat în filme precum „Cântecele pământului care arde” (r. Olha Zhurba) și „Fotofobia” (r. Ivan Ostrochovský și Pavol Pekarčík). De asemenea, „Câinii latră, caravana trece” (r. Aslkod Kurov, Anonymous1) va oferi o perspectivă asupra rezistenței jurnaliștilor și activiștilor din Rusia. Problema migrației și tensiunile politice din Europa vor fi abordate și în filmul „Pădurea” (r. Lidia Duda), care analizează situația de la granițele Poloniei.

În premieră în România, filmul „TATA” (r. Lina Vdovii, Radu Ciorniciuc) aduce în prim-plan povestea emoționantă a unei fiice care își sprijină tatăl în lupta sa personală.

Recompensă pentru Tatăl Abuzat în Italia

Un tată își caută dreptatea și recompensarea pentru abuzurile severe suferite de-a lungul anilor din partea angajatorului său din Italia. Această situație evidențiază provocările cu care se confruntă muncitorii est-europeni în Europa de Vest, fiind documentată în filmul „Mirajul Occidentului”, regizat de Apolena Rychlíková.

Voci Emergente în Documentar

Secțiunea de filme documentare include lucrări din diverse țări precum Austria, Canada, Cehia, Franța, Georgia, Germania, Iran, Norvegia, Portugalia, Republica Democrată Congo, Slovacia, SUA și Ucraina. Filmele, curate de Andreea Mihalcea, aduc în prim-plan perspective variate și voci feminine, cum ar fi „Lecții de zbor”, regizat de Elizabeth Nichols, și „Planeta mea furată”, de Farahnaz Sharifi, care abordează raporturile de putere patriarhale din societatea iraniană.

De asemenea, filmele explorează teme precum identitatea queer în „Nu sunt tot ce-aș vrea să fiu” de Klára Tasovská și transformarea educației în instrumente de control și naționalism în Georgia, prezentată în „De când mă știu”, regizat de Maka Gogaladze. Spațiul ex-sovietic este de asemenea reprezentat prin filme precum „Fragmente pe gheață” de Maria Stoianova și „Interceptat” de Oksana Karpovych.

Analiza Socială și Controverse Geopolitice

Alte filme din această secțiune oferă analize sociale, cum ar fi „Savanna și muntele” de Paulo Carneiro, și discută despre apelurile la religie și solidaritate în contextul post-colonialismului, exemplificate în „Răzvrătire nocturnă” de Nelson Makengo. De asemenea, se examinează intersecția dintre mit, iconografie culturală și istoria socio-politică a Statelor Unite în „Henry Fonda președinte”, regizat de Alexander Horwath.

DOCSCHOOL: Filme Studențești cu Perspective Inovatoare

Filmele studențești prezentate la festival demonstrează atât maturitate, cât și prospețime, abordând subiecte contemporane și căutând perspective originale. Acestea sunt realizate de studenți din întreaga lume, inclusiv de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Consorțiul universitar Doc Nomads (Belgia, Portugalia, Ungaria), Filmways din București și multe altele.

Evenimente Speciale în cadrul Festivalului

În cadrul Astra Film Junior, vor fi proiectate zeci de filme care promovează educația prin film documentar. De asemenea, festivalul va include programul de formare și dezvoltare Doc Tank, activități imersive la Cinema DOM din Piața Mare, precum și numeroase evenimente speciale. Publicul va avea ocazia să participe la expoziții, concerte, petreceri și alte surprize. Abonamentele în regim early bird sunt disponibile până pe 10 septembrie.