Programul TIFF Sibiu la 18 ani: cele mai bune filme românești, un omagiu adus cinematografiei germane și producții documentare muzicale

programul tiff sibiu la 18 ani filme romanesti de top un tribut cinematografiei germane si documentare muzicale 66dab57841ec6

Festivalul TIFF Sibiu Anunță A 18-a Ediție

Cel mai important festival de film din România, TIFF Sibiu, se pregătește pentru cea de-a 18-a ediție, care va avea loc între 12 și 15 septembrie. Sub sloganul „in a reelationship”, festivalul va oferi proiecții în Piața Mare, la CineGold și la Forumul German, incluzând premiere de filme românești, blockbustere hollywoodiene, documentare despre muzică și un accent pe filmul german. Regizori, actori și scenariști sunt așteptați să participe la eveniment.

Proiecții și Acces

Printre cele peste 30 de filme incluse în program se regăsesc unele dintre cele mai așteptate producții românești ale anului. Programul complet și biletele pentru fiecare proiecție sunt disponibile online. Intrarea în Piața Mare este liberă, iar proiecțiile dedicate copiilor necesită rezervarea unui bilet cu valoare 0.

Premierele Festivalului

Unul dintre cele mai așteptate filme românești este „Moromeții 3”, regizat de Stere Gulea, care va avea o avanpremieră specială la TIFF Sibiu, în prezența echipei. Acesta este ultimul film din trilogia bazată pe romanele lui Marin Preda și îl urmărește pe Niculae, fiul cel mic al lui Ilie Moromete, în parcursul său ca tânăr scriitor implicat în activitatea politică a vremii. Distribuția include nume cunoscute precum Alex Călin, Horațiu Mălăele și Răzvan Vasilescu.

De asemenea, filmul „Anul Nou care n-a fost”, debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mureșanu, va fi proiectat în cadrul festivalului. Această tragicomedie, care are loc într-o singură zi, înainte de Revoluția din 1989, îi are în distribuție pe Adrian Văncică, Iulian Postelnicu și Mihai Călin.

Produse Cinematografice Diverse

Filmul „Rusalka”, regizat de Claudiu Mitcu, prezintă povestea a cinci prieteni care se reunesc după mulți ani într-o stațiune de vacanță, unde o veste neașteptată le va schimba atmosfera. Altele dintre filmele românești incluse în program sunt „Clasat” și „Unde merg elefanții”, care abordează teme diverse precum anchete de presă și relații interumane în momente dificile.

Documentare Despre Muzică

Iubitorii de muzică vor avea ocazia să vizioneze trei documentare despre formații rock, printre care „Mogwai: dacă stelele ar avea sunet”, „Povestea Gogol Bordello” și „Povestea lui Syd Barrett & Pink Floyd”. Aceste filme promit să ofere o privire inedită asupra istoriei și impactului acestor trupe.

Filme Internaționale

Selecția TIFF Sibiu va include și filme internaționale notabile, precum „O viață remarcabilă” cu Sir Anthony Hopkins, „Mai Decembrie” cu Julian Moore și Natalie Portman, și „Longlegs” cu Nicholas Cage, aducând astfel o diversitate de genuri și stiluri pe ecranele festivalului.

Festivalul Zilele Filmului German la Sibiu

O selecție captivantă de filme contemporane în limba germană va fi prezentată în cadrul evenimentului Zilele Filmului German, organizat cu sprijinul Goethe Institut și al Centrului Cultural German din Sibiu. Printre titlurile incluse se numără documentarul „Dansează în ritmul inimii” (Dancing Heartbeats, regia Lisa Wagner, Germania, 2024) și filmul „Eu și Sisi” (Sisi und Ich, regia Frauke Finsterwalder, Germania, 2023), cu Sandra Hüller în rol principal. De asemenea, va fi difuzată și comedia multi-premiată „Când va fi, în sfârșit, din nou așa cum nu a fost niciodată” (Wann Wird Es Endlich Wieder So, Wie Es Nie War, regia Sonja Heiss, Germania/Belgia, 2023).

Festivalul se va desfășura pe parcursul a patru zile, iar programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al festivalului. Este important de menționat că programul poate suferi modificări din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, iar eventualele actualizări vor fi comunicate pe site-ul festivalului.

Organizare și parteneri

Festivalul Internațional de Film Transilvania de la Sibiu este organizat de Asociația Festivalul de Film Transilvania, având ca acțiune co-finanțată Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Local Sibiu. Evenimentul este prezentat de Banca Transilvania și beneficiază de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Partenerii festivalului includ companii precum Ursus, Groupama, MyContinental Sibiu, CineGold, Nook, Goethe Institut, Centrul Cultural German din Sibiu, Kulinarium și Kiss FM. De asemenea, festivalul colaborează cu diverse medii locale pentru a asigura o acoperire informativă adecvată.