Republica Moldova în pericol?/ Sume inimaginabile sunt aruncate de Rusia pentru a deține controlul republicii/ Unde e România în acest context? Ca de obicei, face balet pe sârmă

img

Război economic – Rusia găsește soluții să ocolească embargoul prin intermediul rețelelor de contrabandă româno-sârbo-bulgare/ „Flota rusă” de transport ilegal de produse petroliere rusești înmatriculată în Republica Moldova a fost deconspirată și s-a „mutat” în Azerbaidjan, Constanța (România) și Burgas (Bulgaria)/  Lupta pentru Republica Moldova se dă între pro europeni și pro ruși. Cine câștigă?/ Maia Sandu, președintele Republicii Moldova –„Oligarhii și Kremlinul au bătut palma și și-au găsit un candidat. Kremlinul își dorește ca hoții să revină la guvernare în Republica Moldova pentru că Kremlinul știe că hoții vor vinde țara noastră și cei de la Kremlin o vor putea folosi în scopurile lor.” / Moscova se află în plin război economic, social și politic cu Republica Moldova/ Grupurile de interese transfrontaliere vor să acapareze pentru Rusia active din porturile dunărene și de la Marea Neagră / Unde e România în acest context? Ca de obicei, pe nicăieri?/ Sunt tolerate grupurile de interese transfrontaliere?

 

În zona Balcani, și includem aici România, Bulgaria și Republica Moldova, este din ce în ce mai pregnantă un fel de zbatere a Rusiei de a rămâne la butoane. Pentru că dacă incursiunea ilegală, imorală și nelegitimă din Ucraina i-a cam lăsat cu buza umflată pe Putin și gașca lui de la Kremlin, demonstrând întregii lumi că Rusia nu are capacitatea de a ocupa Ucraina și de a schimba regimul, laboratoarele Moscovei nu dorm și activează pe teritoriul economic zonal. Conflictele militare sunt costisitoare și calculele Rusiei s-au împotmolit.

Și pentru că banii nu au miros și războiul din Ucraina trebuie finanțat chiar dacă Rusia este supusă embargoului pe produse petroliere, Moscova a scos din buzunar una dintre cele mai temute arme pe care le are la dispoziție – războiul economic.

IMF warns severe impact1UE a pus în aplicare un pachet de sancțiuni care vizează Rusia în câteva dintre cele mai importante surse de venit și de influență – restricții pentru import – export și interdicția finanțării de către Rusia a partidelor și fundațiilor politice, organizațiile neguvernamentale, inclusiv grupurile de reflecție, sau furnizorii de servicii media din UE, care nu vor mai avea voie să accepte finanțare venită de la statul rus și împuterniciții săi.

Moscova s-a repliat aproape instantaneu și a găsit alte soluții pentru a continua ceea ce face chiar dacă se află sub embargou. În ceea ce privește exportul de GNL, a inventat rapid o flotă „neagră”. Și a mutat totul în offshore-urile din Cipru și în Porturile de la Marea Neagră – Midia, Mangalia, Varna și Burgas cu largul concurs al unor „conserve” pro Moscova cu dublă sau triplă comandă în conexiune cu lumea informațiilor strategice.

Cum funcționează traficul ilegal de GPL/ GNL al Rusiei? Cităm dintr-un articol publicat în aprilie 2024 de 60m.ro – „Federația Rusă continuă să furnizeze gaz ieftin Ucrainei și UE după invazia rusă, iar oligarhii lui Putin au devenit extrem de activi cu ajutorul oficialilor din România. De facto, acestea sunt companii legate de Federația Rusă, care continuă să furnizeze gaze rusești în România, Balcani și Ucraina cu ajutorul unei scheme de amestecare ascunse, pe tiparul afaceriștilor Doldurea de la PSD (explozia de la Crevedia).

GNL sursa afaceri.news .roUn exemplu izbitor este „comerciantul elvețian de gaze” Petroalps SA, creat în 2011, de fapt un oligarh rus. Angajații și fondatorii sunt cetățeni ruși. Livrează gaz lichefiat cu nave-cisternă din Kazahstan către terminalul Temryuk (regiunea Krasnodar a Federației Ruse), unde gazul kazah este amestecat cu gazul rusesc în proporție de 45%+55%. În continuare, gazul „kazah” este pompat într-o autocisternă GPL(vapor) și trimis în România la terminalul de gaze Octogon Gas&Logistics din România. De la terminalul Octogon, gazul este preluat și livrat în România, R. Moldova și Ucraina la suprapreț.

Schema este aceeași: gazul kazah este amestecat cu gazul rusesc la terminalul Temryuk, apoi livrat cu un vapor cisternă către Octogon Gas&Logistics din România. Certificatele de origine indică gaz turcesc, kazah sau „european”. link aici .

Economica.net, 8 septembrie 2024 – „Arctic LNG 2 a fost sancționat de SUA anul trecut, care au instalația într-un efort de a reduce extinderea transporturilor de gaze rusești, o sursă cheie de venituri pentru Moscova. SUA au aplicat joi al doilea set de sancțiuni împotriva navelor de transport de LNG din flotă fantomă în cea mai recentă mișcare de a bloca exporturile și de a îngreuna eforturile de a se găsi cumpărători pentru LNG rusesc.

Arctic LNG 2 a început exporturile în luna august prin intermediul unor nave cu proprietate neclară care își ascundeau locația, caracteristici ale unei flote fantomă care sunt utilizate pentru a eluda restricțiile occidentale, potrivit Bloomberg.

Everest Energy a preluat deja un transport de la Arctic LNG 2 luna trecută și a livrat combustibilul la o unitate de stocare plutitoare din regiunea Murmansk.

Președintele Vladimir Putin a declarat joi că Rusia va continua să-și extindă cota de pe piața globală a LNG. „Vom face acest lucru în ciuda oricăror dificultăți pe care încearcă să le creeze pentru noi”, a spus el la Forumul Economic de Est.”link aici .

Bani.md, 28 august 2024„La aproape o lună după publicarea investigației RISE „Flota rusă din Moldova,” a început un proces rapid de ștergere a urmelor firmelor implicate în schema de transport al petrolului rusesc. Patru companii care dețin petroliere și sunt implicate în această activitate au inițiat procedurile de lichidare: Adel Ship Management SRL și RHEA Shipmanagement SRL, administrate de Cristina Gaiduc, HATI Shipmanagement SRL, administrată de Irina Oprea, și SAL Shipmanagement SRL, administrată de Ion Mihalev, scrie RISE Moldova.

flota 1Mai mult, la cel puțin șase dintre petrolierele listate în raportul RISE, managementul a fost deja transferat către companii înregistrate în Azerbaidjan, indicând o încercare evidentă de a evita repercusiunile și de a disimula activitățile.

În contextul acestei situații, pe 7 august 2024, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, condus de premierul Dorin Recean, a decis ca cele 12 companii implicate în administrarea flotei de peste 20 de tankere care transportau petrol rusesc să fie înștiințate de Agenția Servicii Publice. Aceste companii trebuie să prezinte documente și informații detaliate despre proprietari, sursa și valoarea investițiilor, activitățile desfășurate, situațiile financiare, precum și cazierele judiciare ale asociaților și beneficiarilor.

Aceste măsuri vin ca parte a eforturilor autorităților de a clarifica și a trage la răspundere entitățile implicate în această rețea complexă, cu implicații asupra securității energetice și economice a Republicii Moldova.

Peste 20 de petroliere gestionate de companii moldovenești au transportat milioane de tone de țiței rusesc în ultimele 6-7 luni. Aceste companii sunt controlate de persoane interpuse, unele dintre ele au lucrat la companiile lui Dorin Damir, finul oligarhului Vladimir Plahotniuc.” – link aici .

(Companiile de mai sus se pare că conlucrează cu veșnicul Popușoi – cel „albit” de fostul procuror general al Republicii Moldova, Stoianoglo și Voronin – și Veaceslav Platon, cei care se află în spatele achiziției terminalului GPL Calatis Group din România și mai nou a terminalului Octogon Gas&Logistics din Portul Midia. Aceste achiziții se află sub lupa instituțiilor statului, DIICOT, DNA, la fel cum se află și diferite companii cu care aceștia au avut legături comerciale, despre care nu putem da detalii , împreună cu noi nume al căror rol în ecuația aceasta nu este încă definit ca de exemplu Nawaf Samaeh și frații Kirill și Georgy Domushiev )

Republica Moldova – țintă a Federației Ruse. Democrația este pusă în pericol

   Și dacă cu exporturile „negre” ale Rusiei ne-am lămurit, să trecem și la interdicția finanțării de către Rusia a partidelor și fundațiilor politice, organizațiile neguvernamentale, inclusiv grupurile de reflecție, sau furnizorii de servicii media din UE.

Republica Moldova are neșansa de a nu se afla în UE. Cu toate că are aspirații europene clare, și cu toate că în data de 20 octombrie 2024 se va organiza un referendum de aderarea a Republicii Moldova la UE concomitent cu alegerile prezidențiale, Moscova se amestecă cu toată forța pentru a escalada.

Aktual24.ro , titra în 9 septembrie 2024- „Analiză – Ce ar insemna pentru Moldova ca pe 20 octombrie sa pice testul referendumului UE?. e2b4dacaf6f131a46db3e67e48271b5bCităm „ In cazul unui esec al referendumului, ar putea aparea si riscul unei stagnari politice prelungite. Fortele pro-europene si cele pro-ruse ar intra intr-un conflict si mai acut, divizand si mai mult societatea. Aceasta polarizare ar crea instabilitate politica, iar guvernele viitoare s-ar putea concentra mai mult pe gestionarea crizelor interne decat pe implementarea reformelor necesare pentru a mentine Republica Moldova pe drumul european.(…) Pe plan economic, un esec al referendumului ar avea consecinte semnificative, deoarece Uniunea Europeana este principalul partener economic si comercial al Republicii Moldova. Pierderea sprijinului european ar insemna o scadere a investitiilor, atat directe, cat si prin fonduri europene, destinate modernizarii infrastructurii si sprijinirii dezvoltarii economice. Aderarea la UE ar aduce acces la piata interna a uniunii, la fondurile de coeziune si dezvoltare regionala, care ar transforma economia Moldovei pe termen lung. In schimb, un esec al referendumului ar amana aceste beneficii, lasand tara intr-o stagnare economica.

Mai mult, Republica Moldova ar deveni si mai vulnerabila in fata santajului energetic al Rusiei. Fiind dependenta de importurile de gaze si energie din Federatia Rusa, Chisinaul s-ar confrunta cu riscul unor cresteri abrupte ale preturilor si al unor posibile intreruperi in aprovizionare. De asemenea, Moldova ar putea deveni mai izolata din punct de vedere economic, avand in vedere ca Rusia a demonstrat de-a lungul anilor ca foloseste resursele energetice ca instrument de presiune politica.(…) Un alt efect social ar fi cresterea vulnerabilitatii populatiei fata de propaganda si dezinformarea venita din Rusia. Un esec al referendumului ar putea amplifica discursurile eurosceptice si pro-ruse, afectand perceptia publicului pe subiectul Uniunii Europene.”link aici.

Constatăm, tot din presă, că lupta între forțele pro europene și cele pro ruse se dau pe toate palierele.

Unimedia.info, 19 iulie 2024 – „Maia Sandu despre contracandidatul la prezidențiale Alexandr Stoianoglo: Oligarhii și Kremlinul au bătut palma” – „Șefa statului Maia Sandu care a anunțat că își dorește al doilea mandat prezidențial l-a atacat dur pe Procurorul General pe care l-a demis, Alexandr Stoianolgo, după ce acesta a anunțat recent că se va înscrie în cursa pentru fotoliul de președinte de țară. Tot astăzi, procuratura a anunțat că a reluat un dosar în care este vizat Stoianoglo. „Oligarhii și Kremlinul au bătut palma și și-au găsit un candidat. Kremlinul își dorește ca hoții să revină la guvernare în Republica Moldova pentru că Kremlinul știe că hoții vor vinde țara noastră și cei de la Kremlin o vor putea folosi în scopurile lor. Noi trebuie să fim vigilenți și să nu permitem hoților, oligarhilor să revină”, a declarat Maia Sandu pentru media de la nordul țării, unde a efectuat o vizită oficială.”link aici .

5bb60d409940acdcfc1bda57a390978d1932db85 Cropped 0Ce nu spune procuratura generală din Republica Moldova, dar este transmis de „surse” din interior și cu o jumătate de gură de mass-media despre acest grup transfrontalier coordonat de executivii Popușoi și Platon în Republica Moldova, și posibil de Nawaf Salameh și Frunză în România și frații Kirill și Georgy Domushiev în Bulgaria, finanțat cu banii Moscovei și cu banii dispăruți de la Victoria Bank Moldova, este că doresc să obțină monopolul pieței de GPL în Europa de Est, precum și controlul porturilor maritime și fluviale și a unor sectoare din economiile locale – link aici .

Moldova.europalibera.org, 18 octombrie 2023, „ Sora lui Plahotniuc, consilieri municipali și televiziunile lui Șor. Pe cine a mai sancționat Canada” – În iunie, Canada a impus sancțiuni împotriva a șapte persoane și o entitate (Partidul Șor), acuzate de autoritățile de la Chișinău că ar reprezenta interesele Rusiei, în urma promisiunii făcute de premierul Justin Trudeau președintei Maia Sandu, care a vizitat Canada.” – link aici .

               Digi24.ro, 1o septembrie 2024 – „Rețeaua oligarhului Ilan Şor, descoperită de autoritățile de la Chișinău. Cum ajung rublele rusești la partide din Republica Moldova” – „Mai mulţi membri ai organizaţiilor teritoriale ale unor partide politice din Republica Moldova afiliate oligarhului fugar Ilan Şor, care, de la Moscova, încearcă să influenţeze politica de la Chişinău, au primit bani lunar din surse obscure, nedeclarate contabil, au descoperit autorităţile de peste Prut, care au efectuat, marţi, zeci de percheziții. Mai mulți politicieni au fost plătiţi pentru activităţi legate de viitoarele alegeri prezidenţiale – prevăzute în octombrie – cum ar fi participarea la mitinguri, flashmoburi şi proteste, scrie presa din Republica Moldova, informează News.ro. Ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţii, în colaborare cu Procuratura Anticorupţie, au efectuat marţi mai multe percheziţii într-o cauză penală legată de finanţarea ilegală a partidelor politice, grupurilor de iniţiativă şi concurenţilor electorali. Acuzaţiile includ şi spălarea banilor de către un grup criminal organizat, în proporţii deosebit de mari. În cadrul percheziţiilor, oamenii legii au confiscat înscrisuri de mână, telefoane mobile şi alte obiecte relevante pentru anchetă, iar investigaţiile continuă. Potrivit Poliției Republicii Moldova, reprezentanţilor partidelor afiliate lui Ilan Şor li s-au deschis conturi bancare la banca comercială „Promsviazbank” din Federaţia Rusă, care se află sub sancţiuni internaţionale pentru sprijinul oferit armatei ruse în conflictul din Ucraina. Prin aplicaţia „PSB”, membrii organizaţiilor teritoriale ale partidelor politice primeau sume de bani în ruble ruseşti, care erau ulterior convertite în valută pentru a finanţa activitatea partidelor şi mita electorală. Transferurile de ruble, variind între 10.000 şi 155.000 ruble (echivalentul a circa 100 – 1.500 de euro), se efectuau prin platforme financiare interne şi internaţionale. Activiştii de partid primeau doar jumătate din suma transferată prin aplicaţia PSB, restul fiind reţinut de preşedinţii birourilor teritoriale ca recompensă pentru ajutorul în extragerea banilor.” link aici .

 Ce ar însemna pierderea alegerilor de către Maia Sandu? Dar un scor favorabil forțelor pro ruse din Republica Moldova?

În acest caz putem vorbi despre plasarea Moldovei în siajul Rusiei lui Putin. Cu tot ce exportă Moscova în teritoriile pe care le controlează: o economie de subzistență, o societate violentă și restricționarea drepturilor. Acest model autoritarist limitează libertățile individuale, favorizează corupția și adâncește inegalitățile sociale, transformând țările aflate sub influența sa în state captive. Lipsa unei perspective reale de dezvoltare economică și de integrare în comunitatea europeană condamnă generații întregi la stagnare, în timp ce elitele pro-ruse își consolidează puterea prin manipulare și frică. Pe termen mediu, acest tip de aliniere geopolitică amenință suveranitatea și independența Moldovei, punând în pericol viitorul democratic al țării și distanțând-o de valorile europene ale libertății și prosperității.

Totodată, grupurile pro ruse vor fi „albite” de miliardul de euro delapidat de la Victoria Bank, bani care au fost spălați prin diverse 56262196 605rețele de companii offshore și tranzacții bancare obscure, menite să ascundă originea fondurilor precum și folosirea lor în achiziții de active din porturile de la Marea Neagră și mai nou, controlul Portului Giurgiulești. Aceste operațiuni financiare complexe nu doar că le oferă o acoperire legală, dar și alimentează influența politică și economică a acestor grupuri, consolidându-le poziția în interiorul țării.

Acești bani murdari, injectați în campaniile politice, subminează statul de drept și favorizează corupția la cele mai înalte niveluri. Resursele financiare astfel obținute permit pro-rusilor să-și extindă rețelele de influență, să controleze mass-media și să manipuleze opinia publică, promovând o agendă contrară intereselor Moldovei de apropiere de Occident și de valorile democratice. Acest proces de „albit” nu este doar o problemă economică, ci și una politică, având potențialul de a schimba radical traiectoria geopolitică a Moldovei.

Nu este deloc surprinzător faptul că acești bani au fost utilizați în exporturile ilegale de produse petroliere ale Moscovei, foarte multe dintre ele trecând și prin România și profiturile sponsorizează inclusiv achiziții ilegale de active strategice din România, Republica Moldova sau Bulgaria, traficul internațional de droguri de mare risc în Balcani, contrabanda, traficul de carne vie și chiar terorismul.

În plus, acești bani aflați în mâna unor grupuri infracționale compuse din cetățeni moldoveni, ruși, ucraineni, arabi, bulgari și români vor asigura instituirea unui monopol al GPL-ului rusesc la Gurile Dunării și în porturile românești Midia Năvodari și Mangalia precum și achiziția Portului Giurgiulești din Republica Moldova.

Practic, vorbim despre consolidarea controlului rusesc asupra gurilor Dunării și a Republicii Moldova, și formarea unei dependențe a piețelor de energie din Balcanii de Est față de Rusia

Publicația noi.md publică pe 11 septembrie 2024 o analiză – „Portul Giurgiulești: Moldova poate pierde și portul, și să ajungă 1395307368810datornică”. Cităm „România luptă cu doi frați-miliardari din Bulgaria pentru portul moldovenesc Giurgiulești, a informat recent redacția românească ”Radio Europa Liberă”. Potrivit acesteia, printre potențialii cumpărători ai portului liber internațional Giurgiulești, în afară de compania națională română Autoritatea Porturilor Maritime Constanța, figurează și compania bulgară MBF Port Burgas. Aceasta administrează două terminale în portul Burgas și face parte din SA „Flota marină bulgară” (BMF), cunoscută printre profesioniștii străini ca „Navibulgar”. Zaharova: „Moldova continuă politica de ”vînzare” a propriei țări și culturi” După privatizarea acestei companii publice de transport maritim în 2008, Navibulgar a ajuns în portofoliul investițional al fraților-miliardari Kirill și Georgy Domushiev, considerați primii antreprenori bulgari, care au devenit miliardari. Potrivit Forbes, aceștia conduc un imperiu evaluat la 4,2 miliarde de dolari, care are o gamă largă de interese: de la sănătatea animalelor și transportul de marfă la imobiliare (250.000 m.p. în toată Bulgaria) și fotbal. În compania de transport Navibulgar, Kirill și Georgy Domushiev dețin un pachet de 70%.”

Surse din cadrul serviciilor de informații moldovenești și bulgare au transmis faptul că afaceriștii bulgari au promis dublu decât ar plăti Guvernul României. Pentru că dacă aceștia ar administra portul Giurgiulești sau terminalul „Octogon” din Portul Midia-Năvodari , ar deschide poarta larg mafiei moldo-ucraineană-bulgară-rusă, extrem de interesată de contrabandă cu orice, inclusiv cu produse petroliere și GNL, droguri de mare risc, țigări, parfumuri și haine falsificate. Ori, este de notorietate dorința exprimată de Kremlin de a achiziționa prin orice mijloace active portuare la Marea Neagră și pe Dunăre, inclusiv achiziția cu foarte mare cântec și contrar normelor legale a terminalului GPL din Portul Midia Năvodari. Practic, prin această achiziție a Portului Giurgiulești, gașca formată la Burgas, gașcă ce-i include pe fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, pe fugarii Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Vaceslav Platon și Constantin Păpușoi, și-ar extinde afacerile negre și ar exploata o vulnerabilitate a sistemelor de guvernământ în ceea ce privește lupta cu contrabanda, traficul de droguri și spălarea de capitaluri evaporate de la Victoria Bank din Republica Moldova și plimbate prin offshore-uri prin Cipru.

Presiunile politice și financiare sunt gigantice din partea acestei găști. Mai ales că au acces la fonduri aproape nelimitate, majoritatea duse la dispoziție cu generozitate și viu interes de Moscova. Plus tot sistemul birocratic bulgar, construit după chipul și asemănarea Kremlinului. La care mai adăugăm și foști angajați ai Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii puși pe căpătuială și dovediți din ce în ce mai des de serviciile de contrainformații din țara lor de origine că sunt implicați sau folosiți în acte de trădaresau trafic internațional de droguri.

Și tot conform surselor din serviciile de informații, sunt avansate sume extrem de mari de bani proveniți din activități ilegale pentru o lovitură de stat în Republica Moldova cu ajutorul Kremlinului, pentru demiterea Maiei Sandu.

Moscova se află în plin război economic, social și politic cu Republica Moldova

               Război economic, social și politic pe viață și pe moarte, desigur. Un spectacol grandios al corupției generalizate, în care politicienii, guvernele, serviciile de informații și instituțiile de stat devin pioni docili pe tabla de șah a intereselor lui Putin. Sume colosale sunt mobilizate cu o nonșalanță de-a dreptul scandaloasă, menite să manipuleze piețele, să dicteze deciziile politice și să controleze resursele strategice. Acesta nu este un simplu război, ci o formă de dominație totală, în care granițele sunt delimitate de fluxurile de capital obscure și de jocurile absurde ale puterii.

imgO luptă fără reguli, fără scrupule și fără sfârșit, în care Moscova vrea șă-și impună voința cu o măiestrie care ar face invidioși chiar și pe cei mai abili strategi militari. În acest spectacol grotesc, suveranitatea națională a Moldovei devine o simplă iluzie, iar bunăstarea cetățenilor din Republica Moldova – o notă de subsol insignifiantă.

Acest „teatru al absurdului” nu se joacă pe câmpuri de luptă tradiționale, ci în spatele ușilor închise din birourile Kremlinului. Acolo unde se pun presiuni inimaginabile în total dispreț față de orice rațiune. Bani murdari, în cantități astronomice, sunt injectați pentru a corupe, submina și destabiliza pe oricine are îndrăzneala să stea în calea acestor interese infame. Și ce dacă Maia Sandu simbolizează aspirațiile poporului moldovean de a adera la UE și NATO? Detalii nesemnificative în acest balet grotesc al puterii Kremlinului.

În acest război economic, armele nu sunt doar sancțiunile sau manipulările valutare, ci și cyber-atacurile, fake news-ul, dezinformarea constantă și proteste violente de stradă. Republica Moldova se zbate să-și protejeze interesele cu toate mijloacele posibile, încercând din răsputeri să-și mențină suveranitatea și să garanteze un minim de stabilitate și prosperitate pentru cetățeni.

Unde e România în acest context?

România se află într-o postură extrem de ciudată pentru că declarativ mergem cu UE și SUA de mână, dar instituțiile (sau angajații lor, numai buni să fie acuzați de trădare) merg cu grupurile infracționale transfrontaliere de mână. Un fel de vrem dar nu putem. Pe de o parte, suntem cu UE – Uniunea Europeană care, plină de entuziasm și virtute, sprijină eforturile regimului Maia Sandu, femeia care a pus Republica Moldova pe harta celor ce aspiră la democrație și la integrare europeană. Pe de altă parte, însă, ce să vezi? Noi putem să jucăm și cu Rusia lui Putin vânzând puțin câte puțin interesele noastre strategice de la Marea Neagră, sub forma pierderii controlului asupra terminalelor Oil&Gas în favoarea Kremlinului. Că doar nu e prima dată când jonglăm cu două sau chiar trei capete deodată, nu?

Instituțiile noastre ce fac? Stau, privesc și își dau din când în când câte un aviz tehnic, că doar trebuie să arătăm că funcționăm. Le întrebăm ce părere au despre acest dans lasciv între Bruxelles și Moscova, dar răspunsul, dacă vine vreodată, este doar o indicare a altei instituții.

Jucăm la două capete? Dar, de ce nu trei? Să nu uităm că suntem pe hartă și mai sunt destui jucători interesați. Poate ne băgăm și pe zona Chinei, poate ne tragem și un pic înspre Orientul Mijlociu, că de ce să nu extragem un pic de profit din fiecare? În fond, politica noastră externă este atât de volatilă și maleabilă încât pare să sfideze orice logică a alianțelor tradiționale. O zi suntem cu NATO, a doua zi ne permitem să vindem Rusiei active strategice, și de ce nu, a treia zi mai negociem ceva și cu Turcia.

Instituțiile noastre zic ceva? Ce să zică? E greu să articulezi o poziție clară atunci când fiecare decizie este încorsetată în interese personale și politice, mai ales când apare câte un pensionar de la „Deep State” care zice – „vindem tot”. În spatele ușilor închise, liderii noștri trag sforile, joacă pe mize multiple, iar instituțiile? Ei bine, ele sunt acolo ca decor. Stau, asistă, aprobă tacit.

Oficial ne-am propus să întrebăm Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii despre aceste distinse personaje pensionate. Ca de exemplu cine este fostul ambasador Adrian Zuckerman și ce mandat are/mai are el în România de presează instituții ale statului român să vândă active strategice.

Se traversează zonele de influență? Absolut. Dar cine mai stă să facă diferența între „zona de influență”, „zona de confort”, „zona crepusculară” sau „zona zoster” când toată treaba e să fii pe fază la fiecare oportunitate de influență financiară, politică sau chiar personală și să-ți umpli buzunarele cu bani obscuri?

Dar de ce să ne facem griji? Suntem la loc sigur. Ne putem culca pe urechea că, între Washington, Bruxelles și Moscova, jonglăm destul de bine. Oricum, la final, tot noi ieșim „pe plus”, chiar dacă doar pe hârtie.

 

Disclaimer

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise sau din surse jurnalistice nepublice conform legislației naționale și europene.

 

#InformațiaBrașovului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *