Roxana Mînzatu primește un nou portofoliu în cadrul Comisiei Europene
Roxana Mînzatu, comisar european din partea României, a fost desemnată să coordoneze portofoliul Oameni, Competențe și Pregătire. În plus, ea este printre cei șase vicepreședinți ai Comisiei Europene, având un rol important în gestionarea diverselor portofolii și directorate generale.
La anunțarea noii echipe de comisari, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că toți cei 26 de comisari au o responsabilitate egală în îndeplinirea priorităților Uniunii. Totuși, realitatea este că fiecare dintre cei șase vicepreședinți are în coordonare mai multe portofolii, iar fiecare comisar răspunde de unul sau mai multe directorate generale.
Roxana Mînzatu are în subordine directoratul general pentru Educație, Tineret și Sport, în colaborare cu comisarul Glenn Micallef, precum și directoratul general pentru Muncă și Incluziune socială. De asemenea, ea coordonează activitățile unor comisari precum Dubravka Suica, Hadja Lahbib și Oliver Varhelyi, fiecare având portofolii specifice, care sunt gestionate împreună cu alți vicepreședinți ai Comisiei Europene, Kaja Kallas și Teresa Ribera Rodriguez.
Într-un interviu acordat Digi24, Mînzatu a menționat că politicile pe care le va gestiona în cadrul noului colegiu de comisari sunt alocate cu 20% din bugetul multianual al Uniunii Europene. „Am lucrat în zona finanțărilor europene și în politica de coeziune. Portofoliul social, ce se referă la Europa socială, va fi esențial pentru competitivitatea Europei. Acest portofoliu include gestionarea 20% din bugetul multianual al UE, incluzând Fondul social european Plus (FSE+), care dispune de 143 de miliarde de euro la nivel european”, a afirmat Mînzatu.
Comisarul a subliniat că pentru a revitaliza competitivitatea economică este necesară investiția în forța de muncă, îmbunătățirea calității activităților și asigurarea unui climat de muncă favorabil. „Nu se poate discuta despre competitivitate fără o protecție socială adecvată și fără a lua în considerare competențele necesare pe piața muncii, care se află într-o continuă schimbare. Este crucial să abordăm deficitul de forță de muncă și să atragem talente, mai ales în rândul tinerilor, care se confruntă cu un șomaj ridicat. Integrarea tinerilor pe piața muncii poate contribui semnificativ la reducerea acestui deficit. Aceste competențe sunt esențiale pentru viitorul Europei”, a conchis Mînzatu.