Mircea Geoană conduce în intențiile de vot pentru alegerile prezidențiale
Conform unui sondaj recent realizat de INSCOP, Mircea Geoană se află pe prima poziție în intențiile de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, având o cotă de 21,4%. La mică distanță, Marcel Ciolacu se află pe locul secund cu 20,3%, urmat de Elena Lasconi cu 14,2% și Diana Șoșoacă cu 13,6%.
Pe locurile următoare, George Simion de la AUR se prezintă cu 12%, iar liderul PNL, Nicolae Ciucă, ocupă locul șase cu 7,1%. Cristian Diaconescu, independent, are o intenție de vot de 4,7%, iar Kelemen Hunor de la UDMR este cotat cu 3,7%. Cristian Terheș, din partea Partidului Național Conservator Român, ar obține 1,9%, în timp ce Ana Birchall, independent, ar avea 0,7%. Un procent de 0,4% dintre respondenți au declarat că ar vota un alt candidat.
Analiza rezultatelor sondajului
Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, a declarat că sondajul oferă o primă imagine a intenției de vot în contextul campaniei electorale. Conform acestuia, prezența estimată la turul 1 este de aproximativ 60% din populație, ceea ce sugerează o mobilizare mai mare în comparație cu alegerile locale și europarlamentare.
Geoană și Ciolacu sunt singurii candidați care depășesc pragul de 20%, având o diferență de 5-7 procente față de Elena Lasconi. Fragmentarea intențiilor de vot este semnificativă datorită numărului mare de candidați, iar prezența independenților introduce o nouă dinamică în alegerile prezidențiale din România, unde este posibil ca finaliștii din turul al doilea să aibă scoruri sub 25% în turul întâi.
Previziuni pentru turul al doilea
În ceea ce privește estimările pentru turul al doilea, Ștefureac a menționat că cei care atrag voturi din diferite zone, precum Geoană, au o intenție de vot semnificativ mai mare în toate scenariile. Fără Geoană în cursă, Ciolacu ar ocupa prima poziție, dar cu scoruri mult mai apropiate. De asemenea, Nicolae Ciucă și Elena Lasconi ar fi aproape la egalitate în această rundă.
Estimarea participării la vot
Referitor la intenția de a vota, 9,1% dintre români au declarat că sunt siguri că vor merge la vot (10 pe o scară de la 1 la 10), în timp ce 0,6% au ales 2, 0,9% au optat pentru 3, iar 0,3% au ales 4. Alte procente includ 5,1% pentru 5, 2,7% pentru 6, 3,4% pentru 7, 4,3% pentru 8 și 3,9% pentru 9.
Intenția de vot la alegerile prezidențiale
Conform unor date recente, 87,4% dintre respondenți au indicat faptul că sunt siguri că vor vota. Dintre aceștia, 21,4% și-ar exprima votul pentru Mircea Geoană (independent), în timp ce 20,3% ar opta pentru Marcel Ciolacu (PSD). Alte opțiuni includ 14,2% pentru Elena Lasconi (USR), 13,6% pentru Diana Șoșoacă (SOS Romania) și 12% pentru George Simion (AUR). Nicolae Ciucă (PNL) ar primi 7,1% din voturi, urmat de Cristian Diaconescu (independent) cu 4,7% și Kelemen Hunor (UDMR) cu 3,7%. Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) ar obține 1,9%, iar Ana Birchall (independent) doar 0,7%. De asemenea, 0,4% dintre respondenți ar alege un alt candidat.
Atunci când se iau în considerare doar persoanele care și-au exprimat preferința și care sunt sigure că vor merge la vot (61,8% din totalul eșantionului), 20,8% ar vota pentru Mircea Geoană, iar 20,5% pentru Marcel Ciolacu. Alți candidați care ar beneficia de voturi includ Elena Lasconi (16%), Diana Șoșoacă (12,5%) și George Simion (12,4%). Nicolae Ciucă ar primi 5,6%, Cristian Diaconescu 4,5%, iar Kelemen Hunor 3,6%. Cristian Terheș ar obține 2%, iar Ana Birchall 0,9%. În plus, 1,2% dintre respondenți ar vota un alt candidat.
Scenarii pentru turul al II-lea al alegerilor prezidențiale
Marcel Ciolacu vs. Mircea Geoană
În cazul unui tur al II-lea între Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, 47,8% dintre respondenți l-ar vota pe Geoană, în timp ce 34,2% ar opta pentru Ciolacu. 1,8% nu s-au decis, 13,9% nu ar vota deloc, iar 2,2% nu știu sau nu răspund. În rândul celor care au ales un candidat, 58,3% l-ar vota pe Geoană, față de 41,7% pentru Ciolacu.
Nicolae Ciucă vs. Elena Lasconi
Într-un alt scenariu, dacă Nicolae Ciucă și Elena Lasconi ar ajunge în turul al II-lea, 37% dintre respondenți l-ar vota pe Ciucă, iar 36,7% pe Lasconi. 1% nu s-au hotărât, 22,3% nu ar vota, și 3% nu știu sau nu răspund. Din cei care au ales un candidat, 50,2% ar vota cu Ciucă, iar 49,8% cu Lasconi.
Mircea Geoană vs. Nicolae Ciucă
În cazul unei confruntări între Mircea Geoană și Nicolae Ciucă, 50,1% dintre români l-ar prefera pe Geoană, în timp ce 27,9% ar vota pentru Ciucă. 1,3% nu s-au hotărât, 18,4% nu ar vota, iar 2,2% nu știu sau nu răspund. Astfel, în rândul celor care au ales un candidat, 64,2% ar vota cu Geoană, iar 35,8% cu Ciucă.
Marcel Ciolacu vs. Elena Lasconi
Dacă ar fi un tur al II-lea între Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, 43,5% dintre români l-ar vota pe Ciolacu, în timp ce 36,8% ar opta pentru Lasconi. 0,7% nu s-au hotărât, 16,6% nu ar vota, și 2,4% nu știu sau nu răspund. Din cei care și-au exprimat preferința, 54,2% ar vota cu Ciolacu, iar 45,8% cu Lasconi.
Mircea Geoană vs. Elena Lasconi
Într-o confruntare ipotetică între Mircea Geoană și Elena Lasconi în turul al II-lea, detaliile privind intenția de vot vor fi clarificate pe parcursul campaniei, având în vedere evoluția preferințelor alegătorilor.
Sondaj de opinie privind preferințele electorale ale românilor
Un recent sondaj de opinie arată că 46,9% dintre români l-ar alege pe Mircea Geoană, fostul Secretar General Adjunct al NATO, în timp ce 29,2% ar opta pentru lidera USR, Elena Lasconi. Dintre respondenți, 1,6% nu s-au decis încă, 19,4% afirmă că nu ar vota, iar 2,9% nu știu sau nu răspund la întrebare.
În cadrul celor care au ales un candidat, 61,7% s-ar pronunța pentru Mircea Geoană, iar 38,3% pentru Elena Lasconi.
Metodologia sondajului
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, care este membru corporate al ESOMAR, la comanda Institutului pentru Libertate și Democrație. Colectarea datelor a avut loc între 11 și 16 septembrie 2024, utilizând metoda interviului prin chestionar. Datele au fost obținute prin metoda CATI (interviuri telefonice), eșantionul fiind compus din 1102 persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, cu un grad de încredere de 95%.