Premierul Ciolacu despre deficitul bugetar și investiții
Premierul Marcel Ciolacu a declarat recent că deficitul bugetar, care va ajunge la 6,9% din PIB în urma rectificării bugetare, este considerat „sustenabil”. El a subliniat faptul că 84% din acest deficit este destinat investițiilor, ceea ce face ca situația să fie gestionabilă. În plus, Ciolacu a menționat că rectificarea bugetară va aduce și o creștere a veniturilor. „Este o rectificare pozitivă și pe venituri. Este normal ca deficitul să crească, dar și veniturile sunt în creștere. Sustenabilitatea acestui deficit este dată de faptul că majoritatea fondurilor sunt direcționate spre investiții, ceea ce ne diferențiază de alte state europene”, a afirmat premierul.
Marcel Ciolacu a comparat situația actuală cu perioada în care deficitul era semnificativ mai mare, menționând că în trecut, sub conducerea unui alt prim-ministru, deficitul ajunsese la 9,2%. „Investițiile erau de doar 1,75, ceea ce evidențiază cât de mult era axat pe consum. Acum, consumul este limitat, iar acest aspect trebuie menținut”, a adăugat el.
Impactul investițiilor asupra economiei
Premierul a explicat că o parte din fondurile alocate pentru investiții se vor întoarce la bugetul statului sub formă de impozite. „Statul virează inițial banii către autoritățile locale, care îi redirecționează către companii. Aceste companii sunt cele care finalizează proiectele de infrastructură, iar impozitele se întorc la stat într-un interval de o lună sau două. De asemenea, investițiile în infrastructură pot genera o multiplicare a fondurilor de până la opt ori în economie”, a precizat Ciolacu.
El a adăugat că sursele de finanțare pentru investiții provin din creșterea veniturilor și din împrumuturi pentru cofinanțări. „Pentru autostrăzi, am ajuns la o cofinanțare de 50% sau chiar 60%. Deși am avut alocate inițial 13,7 miliarde de lei, realitatea a arătat că, în urma negocierilor PNRR, am reușit să obținem doar 7 miliarde. Totuși, am decis să nu eliminăm niciun proiect, pentru a asigura o dezvoltare uniformă”, a mai spus premierul.
Detalii despre deficitul bugetar
Conform notei de fundamentare care însoțește proiectul de ordonanță de urgență referitor la rectificarea bugetului de stat pe anul 2024, deficitul bugetului general consolidat va ajunge la 6,94% din PIB, o creștere cu 1,94 puncte procentuale față de prognoza inițială. Veniturile bugetului general consolidat se vor majora cu 42,670 miliarde de lei, iar cheltuielile cu 60,106 miliarde de lei. Deficitul bugetului general consolidat, în termeni cash, va fi de 122,825 miliarde de lei.