Fost președinte CCR critică Legea „Iohannis”: „Încălcă regulile democratice. Singura opțiune de candidatură este demisia.”

exclusiv legea iohannis criticata de un fost presedinte ccr este in afara regulilor democratice doar prin demisie poate candida 66f0f48b6cac5

Președintele Iohannis nu poate candida pentru funcția de senator

Augustin Zegrean, fostul șef al Curții Constituționale, a declarat la Digi24 că președintele Klaus Iohannis nu poate să se înscrie în cursa pentru un mandat de senator atâta timp cât îndeplinește funcția de șef al statului. Potrivit acestuia, „această lege este în afara regulilor democratice”. Zegrean a subliniat că pentru a putea candida la alegerile parlamentare, Iohannis ar trebui să renunțe la funcția de președinte.

Constituția interzice cumularea funcțiilor

În cadrul discuției, Zegrean a explicat că modificarea legii nu respectă principiile democratice. El a făcut referire la articolul 84 din Constituție, care stipulează că președintele României nu poate face parte dintr-un partid politic sau să ocupe o altă funcție publică pe durata mandatului său. Astfel, chiar și în ultimele trei luni de mandat, președintele nu poate deține altă funcție decât cea de președinte.

Imposibilitatea de a îndeplini funcția de senator

Fostul președinte al CCR a precizat că prin această lege se creează o situație problematică. „Acest președinte nu poate să îndeplinească nici funcția de senator. Dacă mandatul este validat, Constituția precizează clar că senatorii și deputații nu pot ocupa alte funcții de autoritate pe durata mandatului”, a explicat Zegrean, adăugând că nu vede soluții pentru a rezolva această problemă. El a subliniat că legea nu permite președintelui să ocupe simultan funcția de senator sau deputat, ci doar să candideze.

Respectarea legislației electorale

Constituționalistul a subliniat importanța respectării legislației și a recomandărilor Comisiei de la Veneția, care afirmă că modificările legislației electorale nu pot fi realizate cu un an înainte de alegeri. Zegrean a explicat că Iohannis ar putea deveni senator doar dacă ar demisiona din funcția de președinte și ar candida ca independent pe lista unui partid.

Discuții în Parlament despre legea „Iohannis”

Proiectul de lege care ar permite președintelui să candideze pentru funcția de senator va fi dezbătut la începutul săptămânii în Parlament, depinzând de votul social-democraților. Fără o majoritate, legea nu are șanse să fie adoptată. Consiliul Legislativ a oferit deja un aviz favorabil, susținând că președintele are dreptul de a candida pentru funcția de senator sau deputat, chiar și în absența unui cadru normativ specific.

Avizul Consiliului Economic și Social

Consiliul Economic și Social (CES) a emis un aviz nefavorabil pentru propunerea liberalilor, susținând că independența președintelui este compromisă prin asocierea cu un partid politic, chiar dacă acesta ar rămâne independent pe listele acestuia. CES a argumentat că legislația electorală trebuie să fie credibilă și stabilă.

Amendamentele propuse de liderii PNL

Amendamentul propus de liderii grupurilor PNL de la Camera Deputaților și Senat, Gabriel Andronache și Daniel Fenechiu, prevede că „Președintele României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de senator sau deputat”.

Schimbări în cariera politică a președintelui României

Conform reglementărilor legislative, președintele României, Klaus Iohannis, va trebui să facă o alegere între funcția de senator sau deputat și cea de președinte, imediat după validarea mandatului său. Acest aspect devine din ce în ce mai relevant, având în vedere că mandatul actual al lui Iohannis va expira pe 21 decembrie, cu condiția ca nu apară circumstanțe care să necesite prelungirea acestuia.

În această perioadă, se estimează că președintele va deveni senator, ceea ce va marca o nouă etapă în cariera sa politică.