Reuniune a Biroului Permanent Naţional al PSD
Azi, Biroul Permanent Naţional al Partidului Social Democrat (PSD) se va întruni pentru a discuta diverse subiecte de actualitate, inclusiv propunerea Partidului Naţional Liberal (PNL) care ar permite preşedintelui Klaus Iohannis să participe la alegerile parlamentare. Printre temele incluse pe ordinea de zi se numără analiza bilanţului inundaţiilor, măsurile adoptate de administraţiile social-democrate, pregătirile pentru campania electorală, precum şi propunerea de modificare a Legii 208/2015, care ar oferi preşedintelui României posibilitatea de a candida ca independent, pe listele unui partid sau ale unei alianţe politice.
Decizia PSD privind candidatura lui Iohannis
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat pe 19 septembrie că Biroul Permanent Naţional al PSD va decide astăzi dacă va susţine iniţiativa legislativă depusă de PNL, referitoare la candidatura lui Klaus Iohannis la parlamentare. „Am convocat un Birou Permanent Naţional unde vom lua decizia. Avem o agendă normală, care include viitoarele alegeri şi pregătirile pentru campanie. De asemenea, acest subiect va figura pe ordinea de zi. Este important să mă consult cu colegii mei, lucru pe care l-am făcut întotdeauna”, a declarat Ciolacu.
Propunerea legislativă pentru candidatura preşedintelui
Recent, parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus o propunere legislativă care stipulează că preşedintele României poate candida ca independent în ultimele trei luni ale mandatului său, pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul prevede modificarea articolului 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor. Conform acestuia, „Preşedintele României, în funcţie de data alegerii, poate candida ca independent pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat. Dacă este ales, preşedintele va trebui să decidă între funcţia de senator sau deputat şi cea de preşedinte”.
Precizările premierului
Sâmbătă, premierul Marcel Ciolacu a oferit clarificări, afirmând că nu consideră necesară o legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să se poată înscrie în cursa electorală. „Vom discuta în Biroul Permanent Naţional pentru a lua o decizie împreună. Am analizat observaţiile Consiliului Legislativ şi am solicitat părerea specialiştilor noştri. La prima vedere, nu cred că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca domnul preşedinte să poată candida, dacă îşi doreşte acest lucru. Este regretabil că colegii de coaliţie nu au aprofundat suficient subiectul sau nu s-au consultat cu mai mulţi experţi. Dacă concluziile specialiştilor vor coincide cu observaţiile Consiliului Legislativ, vom decide în consecinţă”, a concluzionat Ciolacu.
Reacţia PNL
În răspunsul său, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat că nu crede că iniţiativa legislativă ar fi fost avansată fără un temei solid. Acesta a adăugat că este esenţial ca discuţiile să continue, pentru a se ajunge la o decizie informată în ceea ce priveşte candidatura preşedintelui la parlamentare.
Necesitatea unei legislații suplimentare pentru candidaturile președintelui
Recent, liderul PNL a declarat că este nevoie de o verificare a posibilității ca președintele României să candideze pentru funcții parlamentare. Acesta a menționat lipsa cunoștințelor necesare în acest domeniu, afirmând că va discuta cu juriștii și specialiștii pentru a clarifica situația. „Din ceea ce știu în prezent, nu cred că s-ar fi inițiat un astfel de demers dacă exista o astfel de opțiune. Dar voi verifica”, a subliniat liderul PNL.
Avizul Consiliului Legislativ
Consiliul Legislativ a emis un aviz favorabil pentru proiectul PNL, aducând în atenție mai multe observații. În aviz se precizează că președintele României are dreptul de a candida pentru funcția de senator sau deputat pe lista unui partid politic, chiar și în absența unei norme specifice care să reglementeze acest aspect.
Opinie din partea unui fost președinte al Curții Constituționale
În contrast cu avizul Consiliului Legislativ, fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a afirmat într-un interviu că președintele Klaus Iohannis nu poate candida pentru funcția de senator atâta timp cât își exercită mandatul la Cotroceni. Zegrean a descris această posibilitate ca fiind „în afara regulilor democratice” și a subliniat că, pentru a putea participa la alegerile parlamentare, Iohannis ar trebui să renunțe la funcția de președinte.