Semnificația Ordinului Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, acordat lui Aurelian Bădulescu, fost viceprimar al Capitalei

ce inseamna ordinul national pentru merit in grad de cavaler cu care a fost decorat aurelian badulescu fost viceprimar al capitalei 66f1571289665

Decorarea fostului viceprimar Aurelian Bădulescu de către Președintele României

Președintele României, Klaus Iohannis, a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler fostului viceprimar al Capitalei, Aurelian Bădulescu. Această distincție a fost acordată recent, într-un context în care șeful statului a semnat decrete de decorare cu ocazia aniversării a 160 de ani de la înființarea Curții de Conturi.

Decorația lui Bădulescu, alături de alți membri ai Curții de Conturi a României, a fost făcută „în semn de înaltă apreciere pentru integritatea, dăruirea și profesionalismul demonstrat în exercitarea actului de control, contribuind astfel la o utilizare mai eficientă a resurselor financiare ale statului român”, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Semnificația Ordinului Național „Pentru Merit”

Ordinul Național „Pentru Merit” a fost inițiat de regele Ferdinand I în 1921, cu scopul de a recompensa meritele românilor care au contribuit la unitatea statală. La acea vreme, distincția purta denumirea de „Ordinul de Merit al Unirii”. Regele Carol al II-lea a instituit, prin Decretul Regal nr. 1913 din 5 iunie 1931, semnul onorific „Pentru Merit”, care reprezenta o distincție personală acordată de suveran pentru acte deosebite de cultură și civism.

Prin Legea privind conferirea de ordine și medalii naționale pe timp de război, adoptată prin Decret Regal nr. 4031/1937, distincția „Pentru Merit” a fost inclusă în ierarhia națională, conferită de statul român și nu de suveran, iar titulatura de „semn onorific” a fost schimbată în „ordin”. Potrivit Legii nr. 29 din 2000, Ordinul Național „Pentru Merit” a fost reinstituit și se plasează sub „Serviciul Credincios”, având însemne distincte pentru civili, militari și în context de război.

Structura și atribuirea Ordinelor Naționale

Gradul de Cavaler al Ordinului „Pentru Merit” este echivalent cu cel al altor ordine naționale, precum Meritul Agricol, Meritul Cultural și Meritul Sanitar. Cavalerii acestor ordine sunt asimilați gradelor militare și beneficiază de onoruri specifice. Astfel, Ordinul „Pentru Merit”, în grad de Cavaler, este echivalent cu gradul de sublocotenent.

Conferirea ordinelor naționale cetățenilor români începe cu gradul de Cavaler, iar atribuirea gradelor superioare se face conform reglementărilor legale. Persoanele decorate devin astfel cavaleri ai ordinului respectiv, iar propunerile pentru decorare trebuie să fie bine fundamentate, cu motivații ce se vor regăsi în brevetele însoțitoare. Aceste propuneri sunt avansate de autoritățile competente, respectând locurile vacante stabilite pentru fiecare grad în cadrul promoțiilor anuale.

Dreptul la conferirea decorațiilor în România

Dreptul de a conferi un ordin sau grad superior nu este limitat de criterii temporale, ci se referă la perioada în care pot fi propuse noi decorații, în funcție de meritele unei persoane. Cetățenii străini nu sunt obligați să respecte regulile de acordare care se aplică cetățenilor români. Decorațiile sunt acordate de Președintele României prin decret, pe baza propunerilor individuale de decorare.

Propunerile de decorare

Propunerile pot fi făcute de următoarele autorități:

  • Președintele Senatului sau Președintele Camerei Deputaților, pentru Președintele României, primul-ministru, senatori și deputați;
  • Primul-ministru, pentru membrii Guvernului;
  • Miniștrii și conducătorii instituțiilor și organizațiilor centrale autonome, pentru persoanele din domeniul lor de activitate.

De asemenea, Președintele României are dreptul de a conferi decorații din proprie inițiativă, în limita a 1% din totalul stabilit legal pentru fiecare grad sau clasă a fiecărei decorații, exceptând gradele de Mare Ofițer, Mare Cruce și Colan.

Medalia Națională Pentru Merit

Ordinul Național este completat de „Medalia Națională Pentru Merit”, care este organizată în trei clase și poate fi conferită persoanelor fără studii superioare. Această medalie reprezintă echivalentul Ordinului cu același nume pentru cei cu studii superioare.

Sistemul Național de Decorații

Sistemul Național de Decorații din România este structurat în șase categorii:

  • Ordinul Național „Steaua României”;
  • Ordinul Național „Serviciul Credincios”;
  • Ordinul Național „Pentru Merit”;
  • Crucea Națională „Serviciul Credincios”;
  • Medalia Națională „Serviciul Credincios”;
  • Medalia Națională „Pentru Merit”.

Ordinul Național Pentru Merit include cinci grade: Mare Cruce, Mare Ofițer, Comandor, Ofițer și Cavaler. Numărul total de membri pentru toate cele cinci grade nu poate depăși 7.500, distribuit astfel:

  • Cavaler: 3.000 pentru civili și 1.000 pentru militari;
  • Ofițer: 1.500 pentru civili și 500 pentru militari;
  • Comandor: 675 pentru civili și 225 pentru militari;
  • Mare Ofițer: 300 pentru civili și 100 pentru militari;
  • Mare Cruce: 150 pentru civili și 50 pentru militari.

Pierdere a calității de membru

Calitatea de membru al unui ordin poate fi pierdută în anumite situații, cum ar fi:

  • Condamnarea printr-o hotărâre judecătorească definitivă la o pedeapsă privativă de libertate;
  • Comiterea unor fapte dezonorante care afectează moralitatea membrilor ordinului.

Pentru evaluarea faptelor dezonorante, se constituie un consiliu de onoare pentru fiecare ordin. Acesta este format din 7 membri în cazul ordinelor naționale și din 5 membri pentru celelalte ordine. Membrii consiliilor de onoare sunt aleși pentru o perioadă de 5 ani de către cavalerii ordinului respectiv, câte unul din cele trei grade inferioare și câte doi din gradele de Mare Ofițer și Mare Cruce. Președinția consiliului este deținută de cel mai în vârstă membru al gradului sau clasei superioare.