Afecțiunea ce se manifestă prin dorința de a consuma carbohidrați sau prin creșterea excesivă a părului la femei. 8 indicii pentru a o identifica.

boala care se manifesta prin pofta de carbohidrati sau par in exces la femei 8 semne care te ajuta sa o depistezi 6703c8ddc011e

Sindromul ovarelor polichistice: o afecțiune frecventă și adesea neobservată

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o afecțiune care afectează aproximativ una din zece femei la nivel global, însă multe dintre acestea nu sunt conștiente că suferă de această problemă. Studiile indică faptul că aproape 70% dintre femeile afectate de SOP nu au fost diagnosticate corespunzător.

Simptomele principale ale SOP

Printre cele mai frecvente simptome ale sindromului se numără menstruațiile neregulate sau absente și dificultățile de a rămâne însărcinată. De multe ori, femeile descoperă că au SOP doar atunci când întâmpină probleme în a concepe. Deși unele pot experimenta doar simptome legate de ciclul menstrual, există și alte manifestări asociate cu această afecțiune, multe dintre ele fiind mai puțin cunoscute.

Ce este sindromul ovarelor polichistice?

Conform specialiștilor, sindromul ovarelor polichistice este caracterizat prin anomalii hormonale, inclusiv niveluri crescute de insulină, hormonul responsabil de reglementarea zahărului din sânge. Aceasta poate duce la creșterea altor hormoni, precum testosteronul. Excesul de androgeni, cum ar fi testosteronul, împreună cu un nivel ridicat al hormonului luteinizant și o scădere a hormonului foliculostimulant, pot împiedica eliberarea ovocitelor din ovare, ceea ce face ca mucoasa uterină să nu se elimine corespunzător, rezultând un ciclu menstrual neregulat. Un ciclu menstrual normal durează între 28 și 30 de zile, în timp ce femeile cu SOP pot avea cicluri de 35 de zile sau mai mult.

Semnele asociate cu sindromul ovarelor polichistice

Dificultăți în gestionarea greutății

Problemele legate de greutate sunt frecvente în rândul celor afectate de SOP. Această afecțiune poate provoca dezvoltarea rezistenței la insulină, ceea ce face dificilă utilizarea eficientă a insulinei de către organism. Studiile sugerează că nivelurile crescute de insulină sunt corelate cu acumularea de grăsime, în special în zona abdominală, generând pofte intense de carbohidrați, oboseală și tulburări de somn.

Acneea asociată cu SOP

Nivelurile ridicate de androgeni contribuie la o producție crescută de sebum, care poate provoca acnee, în special pe linia maxilarului, bărbie, gât, spate și piept.

Menstruații dureroase

Femeile cu SOP pot experimenta dureri pelvine acute, menstruații abundente și dureroase, precum și disconfort cauzat de chisturile ovariene.

Excreșcențe cutanate

Prezența unor mici excrescențe pe piele în jurul gâtului, sub brațe sau pe linia sutienului poate indica sindromul ovarelor polichistice. Acestea sunt adesea asociate cu rezistența la insulină. Acanthosis nigricans, ce se referă la petele închise la culoare care apar pe piele, este, de asemenea, legată de această afecțiune.

Libido scăzut

Un libidou scăzut este o problemă comună în rândul pacientelor cu SOP, dar adesea este un subiect neabordat. Aceasta poate fi influențată de o stimă de sine scăzută, cauzată de simptomele bolii, și de fluctuațiile hormonale care afectează libidoul.

Creșterea excesivă a părului

Femeile cu sindromul ovarelor polichistice pot observa o creștere a părului în zone precum maxilarul, buza superioară, pieptul și alte zone ale corpului, ceea ce poate fi un alt semn al acestei afecțiuni.

Problemele legate de părul nedorit

Părul nedorit în zone precum spatele, fesele și burtă este o problemă comună, de obicei cauzată de creșterea nivelului de androgeni.

Schimbări de dispoziție

Schimbările de dispoziție pot fi un semn al sindromului ovarului polichistic (SOP). Studiile arată că femeile afectate de SOP au de trei ori mai multe șanse să experimenteze simptome de depresie în comparație cu cele care nu sunt afectate de această afecțiune. Femeile care se confruntă cu probleme de fertilitate asociate SOP au un risc și mai crescut de a suferi de depresie.

Probleme de somn

Sindromul ovarului polichistic este legat de dificultăți în a adormi sau a rămâne adormit, precum și de apneea de somn, o afecțiune caracterizată prin oprirea temporară a respirației în timpul somnului, ceea ce duce la un somn de calitate slabă. Cercetările sugerează că obezitatea asociată cu SOP și rezistența la insulină pot contribui la aceste probleme. De asemenea, simptomele de anxietate și depresie pot agrava tulburările de somn.