Diana Șoșoacă a promovat idei legionare, interzise legal, după ce candidatura sa la președinție a fost respinsă.

diana sosoaca a facut propaganda legionara interzisa prin lege dupa ce i a fost respinsa candidatura la presedintie 6703ba8313bf8

Omagiu controversat adus lui Corneliu Zelea Codreanu

Președinta SOS România, Diana Șoșoacă, a adus un omagiu fostului lider legionar Corneliu Zelea Codreanu, în contextul în care Curtea Constituțională i-a respins candidatura la alegerile prezidențiale. Într-o intervenție live pe pagina de YouTube a colegului său de partid, Luis Lazarus, Șoșoacă a făcut declarații care au ridicat numeroase controverse.

Declarații controversate și incitante

Într-un clip ce durează aproape 6 ore, Diana Șoșoacă a folosit expresii precum „trăiască Legiunea și Căpitanul” și a făcut referiri la „puterea jidănească”. Ea a afirmat că „din acest moment, s-a terminat cu România”, sugerând că nu mai există stat și că persoanele care au acționat împotriva României sunt aceleași care au provocat moartea liderului legionar. În plus, a menționat că are o problemă cu „khazarii” și „evreii care-și bat joc de români”, comparând aceștia cu nemții și ucrainenii.

În continuare, Șoșoacă a atacat Israelul, afirmând că nu este normal ca evreii să impună istoria lor românilor și a făcut referiri provocatoare la Palestina, evidențiind o retorică antisemită. Aceste declarații sunt considerate ilegale și contravin legislației românești care interzice promovarea ideilor fasciste și antisemite.

Legislația împotriva propagandei legionare

Conform legislației românești, promovarea persoanelor vinovate de genocid și crime de război este interzisă. OUG 31/2002 stipulează că organizațiile, simbolurile și faptele cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob sunt interzise. De asemenea, fapta de a promova în public cultul acestor persoane poate fi pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

De asemenea, susținătorii Dianei Șoșoacă au fost observați purtând simboluri naziste, inclusiv inele cu svastica, în timpul depunerii candidaturii sale la Biroul Electoral Central. Această situație a generat îngrijorări în legătură cu posibilele implicații legale și sociale ale acțiunilor sale.

Decizia Curții Constituționale

Derapajul Dianei Șoșoacă a avut loc după ce Curtea Constituțională a invalidat candidatura sa la președinție, motivând că declarațiile sale denotă lipsă de atașament față de Constituție. Motivarea deciziei CCR este așteptată să fie publicată în curând.