Parchetul General a intervenit de sine stătător în urma propagandei legionare promovate de Șoșoacă pe rețelele sociale.

parchetul general s a autosesizat dupa ce sosoaca a facut propaganda legionara pe internet surse 6703f63f96bc9

Parchetul General s-a autosesizat în cazul Dianei Șoșoacă

Parchetul General a demarat o investigație în legătură cu propagarea mesajelor legionare de către Diana Șoșoacă, conform unor surse. Această activitate ar putea atrage consecințe legale severe pentru Șoșoacă, inclusiv o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între trei luni și trei ani, precum și posibila interzicere a unor drepturi.

Declarațiile controversate ale Dianei Șoșoacă

În contextul scandalului privind interzicerea candidaturii sale la alegerile prezidențiale, Diana Șoșoacă a apărut în direct pe canalul de YouTube al colegului de partid, Luis Lazarus, unde l-a omagiat pe fostul lider al Mișcării Legionare din perioada interbelică. În cadrul acestei intervenții, Șoșoacă a afirmat: „Din acest moment, s-a terminat cu România, nu mai există stat, nu mai există nimic. Nu pot să spun decât trăiască Legiunea și Căpitanul care au fost omorâți de aceeași putere jidănească care a acționat și acum. Rușine tuturor.” Această declarație a fost extrasă dintr-un clip video de șase ore.

Recidiva propagandei legionare

Diana Șoșoacă nu este la prima abatere de acest fel. În mai 2024, în cadrul unei ședințe solemne a Parlamentului dedicată relațiilor cu Israelul, ea a strigat de la pupitru „Trăiască Garda!”, referindu-se la Garda de Fier, o mișcare antisemită fondată de Corneliu Zelea Codreanu, care a evoluat ulterior în Mișcarea Legionară.

Sesizări anterioare și reacții

În februarie 2024, Institutul Elie Wiesel a sesizat Parchetul și în urma unei declarații de presă emise de partidul Dianei Șoșoacă, care cita versuri ale poetului legionar Radu Gyr. Adina Marincea, cercetătoare la Institutul pentru Studierea Holocaustului din România, a comentat că declarațiile antisemite și propaganda legionară nu reprezintă o scăpare din partea europarlamentarului.

Legislația românească privind promovarea ideologiilor extremiste

România a adoptat o legislație prin care se interzice promovarea persoanelor responsabile de genocid și crime de război, precum și a ideologiilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe. Cei care încalcă această lege riscă, de asemenea, închisoare de la trei luni la trei ani și interzicerea unor drepturi.

Contextul istoric al Holocaustului din România

Este important de menționat că, în perioada 1937-1943, sute de mii de evrei au fost uciși de autoritățile române, o perioadă care a fost catalogată drept Holocaustul din România, parte integrantă a Holocaustului european inițiat de regimul nazist condus de Adolf Hitler.