România intenționează să oprească importurile de ouă și pui din Ucraina. Detaliile oferite de ministrul Agriculturii.

exclusiv cum si de ce vrea romania sa blocheze importurile de oua si pui din ucraina explicatiile ministrului agriculturii 6703da08d577d

Producătorii români contestă importurile de produse din Ucraina

Producătorii din România și-au exprimat nemulțumirea față de creșterea importurilor de produse din Ucraina, care sunt considerabil mai ieftine decât cele autohtone. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că România va bloca importurile de ouă și carne de pui din Ucraina imediat ce țara va atinge un grad de autosuficiență de 100%. Această măsură va fi discutată în cadrul următoarei ședințe de Guvern, a subliniat ministrul.

Măsuri pentru protejarea producătorilor români

Florin Barbu a precizat că Ministerul Agriculturii intenționează să interzică importul de ouă și pui din Ucraina atunci când România va atinge gradul de autosuficiență. „Încă din 23 septembrie, am solicitat, împreună cu Bulgaria, o analiză din partea Comisiei Europene privind importul de ouă și carne de pui din Ucraina. Așteptăm decizia Comisiei Europene privind solicitările noastre”, a declarat el. De asemenea, Barbu a menționat că, în lipsa autosuficienței, procesatorii vor putea obține licențe de import prin Ministerul Agriculturii. În cazul în care România va atinge 100% autosuficiență, solicitările de licență vor fi direcționate către producătorii locali.

Posibile consecințe ale întârzierii deciziilor

Ministrul a fost întrebat când ar putea fi implementată această măsură, la care a răspuns: „Dacă decizia Comisiei va întârzia, voi solicita premierului Marcel Ciolacu includerea pe ordinea de zi a ședinței de Guvern a celor două produse agroalimentare pentru licențiere. Aceasta va fi introdusă imediat după publicarea în Monitorul Oficial”. Barbu a adăugat că, în cazul în care fiecare țară atinge un grad de autosuficiență de 100%, importurile ar putea fi limitate pentru a proteja fermierii români.

Siguranța produselor ucrainene

Referindu-se la produsele din Ucraina care nu respectă normele de siguranță, Barbu a afirmat: „Produsele care depășesc limitele stabilite de ANSVSA pot fi retrase de pe piață. Este esențial ca ANSVSA să efectueze analize riguroase pentru a proteja sănătatea consumatorilor”.

Cererea fermierilor români pentru interzicerea importurilor

Crescătorii de păsări din România au solicitat autorităților să interzică importurile de produse avicole din Ucraina, argumentând că normele Uniunii Europene nu sunt respectate în țara vecină, ceea ce creează o concurență neloială pe piață. Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a transmis un comunicat în acest sens, subliniind necesitatea protejării fermierilor locali.

Stabilizarea Pieței Ouălor și Cărnii de Pasăre

O măsură recentă a fost implementată pentru a stabiliza piața ouălor și a cărnii de pasăre, având ca scop prevenirea unor posibile șocuri economice cu efecte pe termen lung. Această decizie a fost luată în contextul unor reclamații din partea fermierilor, care subliniază riscurile legate de anumite produse avicole și material biologic, cum ar fi ouăle de incubare sau păsările vii. Acestea ridică suspiciuni și pot amenința întreaga industrie avicolă prin răspândirea de zoonoze.

Impactul Liberalizării Importurilor

Conform UCPR, liberalizarea completă a importurilor de carne de pasăre și ouă, care a avut loc începând cu anul 2022, a condus la o creștere semnificativă a cantităților importate. Datele Eurostat evidențiază o creștere anuală de 42,7% a importului total de ouă de găină proaspete pentru consum din Ucraina către Uniunea Europeană în perioada ianuarie – iunie 2024.