Lansarea volumului dedicat lui Samuel von Brukenthal la Milano
Pe 16 noiembrie 2024, în cadrul Castello Sforzesco din Milano, a avut loc lansarea volumului intitulat „Samuel von Brukenthal e la collezione di arte italiana in Hermannstadt – Sibiu”, scris de Doina Ene. Publicația, care apare în limba italiană, a fost realizată de editura Rediviva din Milano în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în cadrul colecției Culture e Civiltà, coordonată de Violeta Popescu.
Evenimentul a reunit personalități din domeniul artei și culturii, printre care s-au numărat profesorul și istoricul de artă Giovanni Valagussa, consulul Cosmin Ungureanu, autoarea Doina Ene și managerul Alexandru Constantin Chituță. Moderatoarea serii a fost Anna Contro. Cu ocazia evenimentului, Doina Ene a primit din partea Muzeului Național Brukenthal Diploma de excelență și medalia Brukenthal.
Continuarea evenimentelor de lansare
Lansarea volumului dedicat picturii italiene din colecția Muzeului Național Brukenthal va continua cu evenimente programate pentru 30 noiembrie la Bergamo și 3 decembrie la Roma, în Biblioteca Senatului.
„Apariția acestui volum în limba italiană este deosebit de importantă pentru colecția Muzeului Național Brukenthal. Este binecunoscut faptul că muzeul deține cea mai semnificativă colecție de artă italiană din România, incluzând lucrări remarcabile semnate de mari artiști precum Tițian, Lorenzo Lotto, Antonello da Messina și mulți alții. Această carte se adresează unui public larg, contribuind astfel la o mai bună cunoaștere și promovare a istoriei muzeului și a colecției sale. Volumul, care cuprinde aproximativ 200 de pagini, include o bibliografie extinsă. Prezentarea sa în cadrul Târgului de carte de la Milano, în prestigiosul Castel Sforzesco, reprezintă o oportunitate importantă pentru promovarea Muzeului Național Brukenthal, precum și pentru viața culturală și patrimoniul țării noastre. Îi felicit pe Doina Ene pentru această realizare și pe Violeta Popescu pentru organizarea impecabilă a evenimentului. Următoarea lansare va avea loc la Bergamo pe 30 noiembrie, iar pe 3 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României, volumul va fi prezentat în Biblioteca Senatului din Roma”, a declarat Alexandru Constantin Chituță.
Informații despre autoare și conținutul volumului
Volumul dispune de o prefață semnată de Alexandru Constantin Chituță, directorul general al Muzeului, și include o introducere valoroasă realizată de cercetătoarea Daniela Dâmboiu. Doina Ene, originară din Constanța și stabilită la Bergamo din 1999, este istoric și critic de artă, având o licență obținută la Universitatea Statală din Milano și o specializare în bunuri istorice și artistice. Ea a publicat articole științifice de artă și călătorie în reviste precum „Globus” și „Mediterraneo e dintorni”, și este ghid turistic național autorizat, având o vastă experiență în vizitarea locurilor de interes cultural din Roma și Bergamo.
Cartea abordează figura guvernatorului Transilvaniei, Samuel von Brukenthal (1721-1803), și colecțiile sale, punând accent pe colecția de artă italiană. Baronul iluminist a avut o carieră politică de excepție la Curtea Imperială din Viena, contribuind la modernizarea orașului Sibiu și lăsând în urmă un patrimoniu cultural artistic de o importanță semnificativă. De asemenea, von Brukenthal a colaborat îndeaproape cu împărăteasa Maria Tereza pentru reformele din acea perioadă.
O nouă cercetare despre Palatul Brukenthal și colecțiile sale
Cercetarea detaliată realizată de Doina Ene se concentrează asupra regiunii cu capitala la Sibiu (Hermannstadt) și este structurată în șapte capitole. Aceasta prezintă atât biografia eruditului, cât și istoria Palatului Brukenthal, inclusiv formarea muzeului și a colecțiilor sale valoroase.
Un capitol semnificativ este dedicat colecției de artă italiană, care cuprinde 220 de opere ce datează din perioada Renașterii până la Manierism, precum și lucrări din epocile Baroc și Rococo. Aceste opere sunt expuse în cinci săli situate la etajul al doilea al Palatului.
Colaboratori și susținători ai evenimentului
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul mai multor personalități, printre care Violeta Popescu, președintele Centrului cultural român din Milano, și Pr. Gabriel Popescu, responsabil de grafica și tehnoredactare. De asemenea, Prof. Giovanni Valagussa de la Università Catolica di Sacro Cuore Brescia a contribuit ca curator și conservator muzeal, iar Anna Contro, istoric și critic de artă, a adus o contribuție valoroasă la cercetare. Consulul Cosmin Ungureanu a avut de asemenea un rol important în organizarea acestui eveniment.
Mulțumiri suplimentare au fost adresate lui Daniela Dâmboiu, Monica Vlaicu, Gherhild Rudolf, Gudrun Ittu, Iulia Mesea, Iulia Olaru, Geta Deleanu, Székely Sebestyén, Giovanni Agosti, Paolo Benassai, Giovanni Carlo Federico Villa, Serenita Papaldo și Alessandro Fasolino pentru sprijinul oferit. Această cercetare aduce în prim-plan importanța culturală și artistică a Palatului Brukenthal și a colecțiilor sale impresionante.