Decesul cântărețului Gabriel Cotabiță
Cântărețul Gabriel Cotabiță a decedat, a anunțat dirijorul Ionel Tudor într-un mesaj publicat pe rețelele sociale. Artistul avea 69 de ani.
„Ai plecat, Gabi, și ai lăsat muzica pop românească fără una dintre cele mai mari și mai personale voci! Am fost nu doar colaboratori, ci și prieteni din tinerețe!”, a scris Ionel Tudor pe Facebook.
„Am lansat împreună piese care au bucurat generații de ascultători, precum ‘Noapte albastră’, ‘Te rog, domnișoară, nu pleca’, ‘Și va mai trece-o noapte’, ‘Viața e un cazino’, ‘Să nu ne spunem adio’ și ‘Poate că da, poate că nu’. De asemenea, am realizat împreună cu Joey de Alvaré primul CD din România. Am creat împreună momente frumoase care nu se vor uita. Te vom păstra mereu în inimile noastre! Dumnezeu să te odihnească în pace și lumină”, a adăugat Ionel Tudor.
Reacții din partea colegilor artiști
Cântărețul Adrian Enache, un vechi prieten al lui Gabriel Cotabiță, a declarat că recent au avut repetiții împreună și că artistul părea să se recupereze după o perioadă de boală.
Mai mulți artiști români au transmis mesaje de condoleanțe. „O nouă pierdere. Uriașă pierdere. Gabi Cotabiță a fost pentru mine un idol, un model. Cuvintele sunt insuficiente în astfel de momente. Am ‘furat’, ca artist, tot ce am putut de la el, atât înainte de debutul meu din ’90, cât și după. Gabi nu a fost doar artistul de pe scenă, ci și mentorul de la care am învățat fără să-l cunosc. Mulțumesc, Gabi! Dumnezeu să te odihnească în pace și lumină!”, a scris Adrian Enache.
Horia Brenciu a postat un videoclip în care interpretează melodia „Și dacă…” alături de Gabriel Cotabiță, Horia Moculescu și Aurelian Temișan, însoțit de mesajul „Zi grea… foarte grea. Gabriel Cotabiță… Marius Bațu… Dumnezeu să-i odihnească”.
Corina Chiriac a transmis: „Vei rămâne în sufletul nostru, Gabi! Îmi pare foarte rău… Drum lin către Lumină!”. Ștefan Bănică a adăugat că cei doi artiști decedați „au șlefuit muzica românească”. „Ce veste… Dumnezeu să-i odihnească pe amândoi! Gabriel Cotabiță și Marius Bațu, doi artiști care au influențat profund muzica românească. Au plecat împreună în aceeași zi. Drum lin spre stele, domnilor!”, a scris Bănică.
Într-o intervenție telefonică, compozitorul Horia Moculescu a exprimat, de asemenea, condoleanțe și a subliniat impactul pe care Gabriel Cotabiță l-a avut asupra muzicii românești.
Tribut adus lui Gabriel Cotabiţă
Gabriel Cotabiţă a fost o personalitate remarcabilă în peisajul muzical românesc, fiind apreciat atât pentru talentul său artistic, cât și pentru inteligența sa strălucitoare. Unul dintre cei care l-au cunoscut bine, Moculescu, a subliniat legătura specială pe care o avea cu artistul. Acesta a menționat că au colaborat la numeroase piese de succes și că a fost adus în atenția publicului de Ionel Tudor, provenind dintr-o trupă rock. Moculescu a evocat momentele petrecute împreună, inclusiv vizitele la spital în perioada în care Cotabiţă era internat, subliniind o prietenie profundă și sinceră.
Cântăreața Alina Sorescu a vorbit despre aprecierea sa față de Gabriel Cotabiţă, amintind cu nostalgie de colaborările lor la Festivalul Callatis 2008 și de turneele din Germania. Ea a subliniat grijile și sfaturile pe care artistul le oferea, chiar și atunci când ea avea doar 20 de ani. Cuvintele ei pline de emoție au fost un omagiu adus memoriei sale, dorindu-i odihnă veșnică.
Un alt mesaj de condoleanțe a venit din partea lui Virgil Ştefan Niţulescu, managerul Muzeului Ţăranului Român, care l-a descris pe Cotabiţă ca fiind „un suflet mare, cu o voce excepțională”. Emoțiile au fost împărtășite și de artistul Cezar Ouatu, care a subliniat impactul pe care Cotabiţă l-a avut asupra vieții sale, aducând aminte de momentele de bucurie și emoție pe care le-a trăit datorită muzicii sale.
Alin Dincă, solistul trupei Trooper, a exprimat durerea provocată de dispariția artistului, recunoscând influența pe care muzica lui Cotabiţă a avut-o asupra copilăriei sale. „Drum lin, Maestre”, a scris acesta, evocând amintiri din tinerețe legate de piesele artistului.
Probleme de sănătate
Pe parcursul carierei sale, Gabriel Cotabiţă a avut parte de momente dificile în privința sănătății. În 2015, a suferit un stop cardio-respirator care l-a lăsat în comă timp de câteva zile. Incidentul s-a petrecut într-o sală de fitness dintr-un hotel din București, unde a fost găsit de un angajat care a solicitat ajutorul medical. Cotabiţă a fost resuscitat de echipajul SMURD și transportat la Spitalul de Urgență Floreasca.
În ianuarie 2021, artistul a fost din nou internat, de data aceasta fiind diagnosticat cu COVID-19. Problemele de sănătate, însă, nu au diminuat impactul pe care l-a avut asupra muzicii românești.
Biografia și cariera muzicală
Gabriel Cotabiţă s-a născut pe 1 noiembrie 1955, în Craiova. A studiat chitara la Şcoala populară de artă din oraș în perioada 1967-1969, iar debutul său muzical a avut loc în 1975 cu formația Redivivus. Cotabiţă a câștigat rapid recunoaștere, participând la diverse festivaluri, inclusiv Festivalul Artei Studenţeşti de la Galaţi, unde talentul său a fost apreciat de public.
Pe parcursul carierei sale, Gabriel Cotabiţă a lansat numeroase piese și albume care au rămas în memoria fanilor, consolidându-și astfel statutul de legendă a muzicii românești.
Premiile și cariera muzicală a lui Gabriel Cotabiță
Gabriel Cotabiță a fost onorat cu premiul pentru cel mai bun solist vocal. După ce a absolvit Institutul de Electrotehnică din Craiova în 1978, a colaborat cu formația Basorelief între 1979 și 1980, susținând concerte pe litoralul românesc. În 1983, a fost invitat să se alăture trupei Holograf, cu care a lansat albumul “Holograf 1” în 1984. Componența formației la acea vreme includea, pe lângă Cotabiță, și alți muzicieni talentați, precum Mihai Pocorschi, Sorin Ciobanu, Tino Furtună, Nichi Temistocle și Edi Petroșel.
Prezența trupei Holograf pe scena Cenaclului Flacăra în același an a reprezentat un moment important în cariera artistului. În 1986, a fost contactat de compozitorul Ionel Tudor pentru a interpreta o piesă la Festivalul Mamaia, fiind recomandat de fostul coleg Tino Furtună. A început să se dedice muzicii ușoare și pop, formând trupa de turneu Vodevil.
Participările la Festivalul Mamaia
Gabriel Cotabiță a debutat la Festivalul Mamaia în 1986 cu melodia “Chemarea pământului”, compusă de Ionel Tudor pe versuri de Andreea Andrei. Această participare a coincis cu un cutremur semnificativ, ceea ce a făcut ca momentul să fie memorabil. În 1987, a cântat piesa “Stea a vieţii, Terra”, care a câștigat un premiu. De-a lungul anilor, a obținut numeroase distincții la acest festival, inclusiv trofeul Mamaia în 1988 pentru melodia “Dă-mi o şansă” și în 1990 cu piesa “Ave Maria”.
De asemenea, a continuat să participe și să câștige premii la Festivalul Mamaia în anii următori, având hituri precum „Te rog, domnişoară nu pleca” (1991), „Lasă-mi pe cer o stea” (1992) și „Balada timidului etern” (1998). În 1995, artistul a debutat ca și compozitor, încredințând piesa „Amintirea ta” Nicoletei Ciopraga, care concura la interpretare.
Activitatea cinematografică
Pe lângă cariera sa muzicală, Gabriel Cotabiță a apărut și în filmul muzical „În fiecare zi mi-e dor de tine”, regizat de Gheorghe Vitanidis, și a contribuit la coloana sonoră a peliculei „Rezervă la start”, regizată de Anghel Mora. Aceste realizări demonstrează versatilitatea artistului și impactul său în industria muzicală și cinematografică românească.
Cariera lui Gabriel Cotabiţă
În anul 2002, Gabriel Cotabiţă a înființat, împreună cu Mihai Pocorschi, grupul VH2. Același an a marcat și primirea Diplomei de Onoare din partea Ministerului Culturii și Cultelor, în cadrul Galei muzicale „O zi printre stele”. Între 2000 și 2008, artistul a fost implicat în organizarea Festivalului Callatis, desfășurat la Mangalia.
Pe 25 septembrie 2010, Cotabiţă a susținut un concert în cadrul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului „Sinaia Forever”. Ulterior, pe 3 noiembrie 2010, a evoluat pe scena Sălii Palatului, în cadrul spectacolului intitulat “Best of Gabriel Cotabiţă – Muzica din 1986 până astăzi”. Concertul a inclus hituri celebre precum „Prima iubire şi ultima”, „Te rog, domnişoară nu pleca” și „Noapte albastră”, reorchestrate de Andrei Tudor, Ionel Tudor și Walter Dionisie, precum și piesele „Fiecare zi fără tine”, „Trece vremea” și „Mai stai” alături de formația VH2.
Lansări și colaborări
Pe 18 mai 2011, trupa VH2 a lansat albumul „2-VH2”, care explorează diverse subgenuri, de la country-rock la rock alternativ. Printre piesele incluse în acest album se numără „Stele în palma ta”, „Să crezi în tine”, „Megastar (Viaţa mea!!!)” și „Imposibila uitare”. VH2 a deschis concertul susținut de trupa suedeză Roxette la București pe 30 mai 2011.
Gabriel Cotabiţă a fost parte dintr-un grup de peste 30 de artiști, inclusiv Angela Similea și Ovidiu Komornyik, care au urcat pe scena Galei Ovo Music pe 29 noiembrie 2011, un eveniment dedicat omagierii valorii artistice. La 26 februarie 2012, Cotabiţă a celebrat 25 de ani de carieră printr-un concert intitulat “25 de ani de nopţi albastre”, având invitați speciali precum Monica Anghel și Dan Bittman.
Evenimente recente
Pe 17 octombrie 2012, VH2 a fost responsabilă cu deschiderea concertului trupei Status Quo la București. În 2014, Cotabiţă a lansat videoclipul piesei „Patul gol”, un duet cu Oana Vincu, și un remix al piesei „Te rog, domnişoară nu pleca”, realizat în colaborare cu rapperul Rashid. La 27 aprilie 2014, artistul a susținut un concert în cadrul evenimentului „Primăverii româneşti”, organizat de Casa de cultură belgo-română Arthis din Bruxelles. De asemenea, în același an a avut loc lansarea oficială a albumului „3”-VH2 – Live în garaj.