Expoziție specială la Muzeul de Istorie din Sibiu. Eveniment dedicat aniversării a 530 de ani de farmacie

expozitie unica la muzeul de istorie din sibiu vernisaj dedicat celor 530 de ani de farmacie 67582269dbdcf

Tradiția Sanitară a Sibiului

Sibiul se remarcă în Transilvania printr-o tradiție îndelungată în dezvoltarea instituțiilor sanitare. Începând cu secolul al XIII-lea, Sfatul orașului Sibiu, cunoscut pe atunci sub numele de Villa Hermani sau Cybinium, a fondat în 1292 un spital comunitar, care a fost ulterior administrat de călugării Ospitalierilor Sfântului Spirit. Aceasta reprezintă cea mai veche atestare documentară a unui spital de pe actualul teritoriu al României.

Prima Farmacie din România

În Sibiu, cunoscut atunci ca Hermannstadt, s-a deschis prima farmacie pe teritoriul actual al României, conform unui document care datează din 15 august 1494. Acest document este o chitanță prin care farmacistului Johannes i s-a plătit pentru anasonul cumpărat. Farmacia era denumită „farmacia orașului” (Stadapotheke). De asemenea, mulți istorici susțin că farmacia a fost înființată înainte de 1494. Între anii 1709 și 1710, farmacia a trecut în proprietate privată și a fost redenumită „La Vulturul Negru” – „Zum Schwarzen Adler”. Această unitate a servit comunitatea timp de peste 450 de ani, atât ca farmacie municipală, cât și ca farmacie privată, până când, în 1949, a fost naționalizată și și-a suspendat activitatea.

Muzeul de Istorie a Farmaciei

Muzeul de Istorie a Farmaciei din Sibiu, parte integrantă a Muzeului Național Brukenthal, adăpostește o bogată colecție de obiecte de patrimoniu, provenind din această farmacie și din alte surse. Deschis din 1972, muzeul cuprinde peste 6.000 de exponate, care provin din mai mult de 70 de farmacii, oficii farmaceutice și instituții medicale din 32 de localități ale țării, dar și din donații private.

Contribuția Muzeului la Istoria Farmaceutică

Muzeul de Istorie a Farmaciei joacă un rol esențial în colectarea, conservarea și expunerea obiectelor cu valoare documentară și științifică în domeniul farmaceutic, contribuind astfel la conturarea evoluției farmaciilor din România pe parcursul a trei secole (XVII-XIX).

Comemorarea a 530 de Ani de Istorie Farmaceutică

Cu ocazia aniversării a 530 de ani de istorie a farmaciei în România, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu aduce un omagiu farmaciștilor care au contribuit la dezvoltarea acestor instituții tradiționale din județul Sibiu și din întreaga țară. Expoziția temporară va prezenta, pentru prima dată, diplome ale farmaciștilor care au activat în farmaciile istorice din Sibiu, recipiente farmaceutice și cărți de specialitate din colecția muzeului.