Departamentul antifraudă a ANAF a inițiat operațiunea CRONOS și a sigilat 745 depozite în Voluntari/ ANAF a aplicate sancțiuni contravenționale (amenzi şi confiscări) în valoare de 35.950.400 lei, în creștere cu 136,86% comparativ cu luna aprilie 2023/ România – paradisul mărfurilor contrafăcute/ 29.000 de colete cu substanțe interzise trimise în țară de o grupare care aducea materia primă din Asia și o prelucra într-o fabrică din Argeș/ Bani pentru destabilizarea Republicii Moldova confiscați după ce au trecut prin Vama Albița/ Oare Autoritatea Vamală Română ce are de gând să ne transmită în urma acțiunilor ANAF?
După presiunile pe care ANAF și Autoritatea Vamală Română le suportă cu stoicism din toate părțile, presiuni pe bună dreptate, a început operațiunea CRONOS. Cu multă lehamite, credem noi!
Vorba aia, nu deranjați oamenii la serviciu!
Deoarece jocurile sunt făcute și o mână (aia a importatorului-comerciantului) o spală pe alta (aia a structurilor de control vamal, finanțe etc.), și lucrul ăsta se vede în bugetul de stat și în nivelul de trai al angajaților din organele de control, în an electoral când toate mișmașurile și combinațiile beneficiază de ecou în presă și cetățenii onești stau cu ochii pe politicieni, apar și tot felul de operațiuni bombastice care ar trebui să ne indice că totul e sub control prin România.
Mulți ar spune că e bine și așa rău cum e, dar dacă urmărești cu un minim de interes știrile, ajungi la câteva concluzii de bezna rațiunii. Ca să nu zicem noaptea minții, că o să ni se ceară drepturi de autor.
În timp ce politicienii se calcă pe picioare pe la televiziuni lăudând performanțele economice și creșterea nivelului de trai din România (ăia de la putere) și de „vai mama noastră” (opoziția), strecurate bine vin și informații despre performanțele și contraperformanțele instituțiilor cu lupta contra evaziunii fiscale, contra traficului de stupefiante și a contrabandei.
Cum ar veni se joacă un joc al distonanței cognitive pe fondul disocieri de realitate.
O luptă surdă, ambiguă, practic o luptă pentru voturi și liniște (sau scandal). Pe mulți bani. Și putere. Și mai ales acces la resurse.
HOTNEWS ne anunță că „FOTO/VIDEO Antifrauda ANAF a sigilat mai multe depozite din Voluntari cu produse din China și Turcia / În paralel a reînceput operațiunea Cronos – UPDATE”. Să aprofundăm un pic subiectul „Antifrauda ANAF a mers joi dimineață (16 mai 2024 – n.r.) în zona Voluntari. 60 de inspectori au pus 60 de sigilii. Urmează ca administratorii firmelor care au închiriat acele depozite să fie contactați pentru a le deschide în prezența organului fiscal.
UPDATE După ce presa a plecat, inspectorii au ajuns la 745 depozite sigilate. Acesta este bilanțul de la finalul zilei.”
Bravo, bravi inspectori, chiar nu știam unde colcăie marea evaziune. Chiar habar nu aveam, trăiam într-o eroare soră cu inconștiența. Gata, ați reușit să dați un pumn în gură evazioniștilor deși și un copil de 10 ani știe că în zona aia se face evaziune fiscală de vreo 30 de ani. Cu containerul! Acum mărfurile stau sigilate și așteaptă să vadă lumina zilei.
Da, am înțeles, evaziunea fiscală și contrabanda au fost tolerate zeci de ani ca politică de stat pe considerentul că o economie slăbită are nevoie să fie sponsorizată și invers, de la firul ierbii în sus, nu numai prin subvenții și alocări bugetare. Am înțeles faptul că baza capitalului, atunci când pleci de la zero, se creează prin practici care contravin legilor concurenței loiale și a legislației fiscale și penale. Nu suntem nici primii, nici ultimii care facem asta.
Ceea ce nu înțelegem de ce îi este permisă acestei adevărate „infecții” economice să meargă înainte, exceptând acțiuni de genul „șpagă” la băieți și „bani la partid”. Chiar n-am înțeles nimic din cei 17 ani de UE? Totuși suntem în 2024, avem aspirații europene, economia „duduie”, și noi tolerăm evaziunea fiscală a unei epoci ce ar fi trebuit să apună acum câțiva ani buni.
În plus, ANAF ne anunță că „au fost efectuate 2.390 controale antifraudă ( luna aprilie 2024 – nota redacției), prin aceste acțiuni de control antifraudă au fost estimate implicații fiscale în valoare de 318.232.285 lei, respectiv au fost aplicate sancțiuni contravenționale (amenzi şi confiscări) în valoare de 35.950.400 lei, în creștere cu 136,86% comparativ cu luna aprilie 2023, când au fost aplicate sancțiuni contravenționale (amenzi şi confiscări) în valoare de 15.177.672 lei” – bugetul.ro.
Dar să mergem mai departe și să arătăm cum pierde România anual un miliard de euro. Miliard de euro pe care l-am putea regăsi în spitale, școli, infrastructură. Poate înțelegem și noi niște chestii mai profunde….
ȘtirileProTV – „Cum intră în țară hainele „de firmă” contrafăcute. Explicațiile unui șef din vamă”. „Încălţămintea sport predomină, societatea aspiră la branduri renumite și cei din industria asta ilicită s-au adaptat și asta produc. Încălțăminte sport, îmbrăcăminte, accesorii , textile. În ceea ce priveşte textilele, acestea vin în baloți de 150 – 200 de kilograme și sunt disimulate prin alte tipuri de mărfuri” – ne transmite Dănuț Stancu, șef serviciu vamă.
„În 2023 și în primele luni ale acestui an au fost oprite peste 1,7 milioane de mărfuri contrafăcute, în creştere față de 2022, când au fost confiscate în jur de 850.000. În ultima perioadă, spun inspectorii, traficanții trimit cantități mai mici, dar cu o frecvență mai mare.
Şi industria de înfrumuseţare este invadată de parfumuri, creme sau produse de machiaj de o calitate îndoielnică. Deși poartă denumirile unor mărci renumite, au în compoziție ingrediente nesigure pentru piele.
Potrivit Autorităţii Vamale, doar în ultimul an autoritățile au confiscat mărfuri falsificate de peste 17 milioane de euro.” ne mai transmite articolul.
Concluzia? „Anual, din traficul cu mărfuri false, în Uniunea Europeană se pierd peste 52 de miliarde de euro. Un miliard doar în România.”
Digi24 – „29.000 de colete cu droguri trimise în țară de o grupare care aducea materia primă din Asia și o prelucra într-o fabrică din Argeș”.
Conform site-ului News.ro, o grupare specializată în trafic internaţional de substanţe dopante a fost destructurată de poliţişti şi procurorii DIICOT care au făcut 34 de percheziţii în București şi în judeţele Cluj, Argeş, Ilfov. Materia primă era adusă din China şi India şi era prelucrată într-o fabrică ilegală din Argeş. Peste 29.000 de colete au fost livrate în România şi în străinătate, prin firme de curierat.
„Din investigaţiile efectuate a rezultat că, suma spălată de grupul infracţional organizat ar fi de aproximativ 2,1 milioane de euro. Cercetările întreprinse au mai relevat că, în decembrie 2023, alţi trei membrii (din aceeaşi familie) ar fi organizat procurarea, importul din Ungaria şi transportul în România a 50 de kilograme de substanţă psihoactivă (2-MMC), destinată comercializării, întreaga cantitate fiind depistată şi indisponibilizată pe parcursul unei acţiuni de prindere în flagrant delict.” ne mai transmite publicația citată.
Republica Moldova are și ea problemele cu vămile. Numai că le depistează la timp. Și avem trei exemple, din care ultimul are implicații politice grave pentru regimul Maiei Sandu
Primul – autoblog.md – „Autoritățile anunță încă o captură de peste 100 de mașini dezasamblate și piese de contrabandă de milioane de lei”. „Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției Combaterea Criminalității Transfrontaliere și Direcției Urmărire penală, sub conducerea PCCOCS, anunță încă o captură de mașini dezasamblate și piese de contrabandă. Valoarea acestora se ridică la 14 milioane de lei moldovenești… Acum, în cadrul acestor percheziții, în afara capitalei au fost ridicate peste 100 de mașini în proces de dezasamblare. Acestea au semne de marcaj radiate artizanal, unele din ele fiind anunțate în căutare de autoritățile naționale și INTERPOL. De asemenea, este de menționat că un număr de peste 10 mașini nu figurează ca introduse și înregistrate în Moldova. Suplimentar, au fost ridicate și numere de înmatriculare din diferite țări, precum și un număr impunător de piese de diferite categorii.” – video aici
Pe surse am aflat informația că o parte din mașinile dezasamblate și căutate de INTERPOL au trecut prin Vama și Portul Constanța Sud – Agigea fiind depozitate în containere de transport. O fi făcut autoritățile noastre verificări?
Al doilea – Ziare.com – „Heroina de 20 de milioane de euro, depistata la frontiera României”. „Peste 136 de kilograme de heroina au fost capturate de vameșii moldoveni, in noaptea de 8 spre 9 august, la punctul de trecere a frontierei Giurgiulesti-Galați… Cantitatea de heroina, repartizata in 253 de pachete, a fost depistata într-un camion frigorific care traversa Republica Moldova, venind din Ucraina si îndreptându-se spre Bulgaria.”
Al treilea, și foarte grav – TVR Moldova „O captură impresionantă de valută străină, nedeclarată, a fost făcută la vama Leuşeni (Albița – nota redacției). Pungi pline cu euro au fost descoperite într-un TIR, la intrarea în Republica Moldova. Imaginile filmate la percheziţie au fost distribuite pe Internet. Tot acolo se spune că în total, ar fi vorba despre 1,5 milioane de euro şi că banii ar fi fost destinaţi pentru un politician din Republica Moldova.”
Tot pe surse (trăiască sursele) am aflat faptul că acești bani destinați destabilizării regimului Maia Sandu, erau ținuți în TIR în niște pungi de plastic, și că pentru a evita controlul vamal de la ieșirea din România, șoferul de TIR ar fi dat o mită de 500 de euro. Sursele noastre indică și faptul că din declarațiile la cald ale șoferului, care ulterior a încheiat un acord de recunoaștere a faptei cu autoritățile din Republica Moldova, banii confiscați ar proveni din Turcia și au intrat în România prin…Portul Constanța.
Și acum să luăm o pauză și să punem o întrebare – Pe unde mama mă-sii ajung în România mărfurile contrafăcute, haine, creme și parfumuri, mărfurile sechestrate la Voluntari și substanțele venite din China și India și care au fost trimise în 29.000 de colete livrate în România și străinătate? Și pe unde au trecut mașinile dezmembrate în Republica Moldova, unele dintre ele căutate de INTERPOL? Dar cei 1,5 milioane de euro dosiți într-un TIR?
AVEM UN SINGUR RĂSPUNS – PRIN VĂMILE ROMÂNIEI! Vămi care sunt șvaițer!
Domnule președinte , cu rang de secretar de stat, al Autorității Vamale Române, Marcel-Simion Muțescu, înțelegem că ați fost numit numai de vreo 5 luni, dar noi, poporul, ăia cu mămăliga între dinți, avem așteptări mari de la dumneavoastră. Pentru că ați fost numit pe funcție pentru a face ordine în Vamă. ORDINE, DOMNULE MUȚESCU! ORDINE!
Dumneavoastră observați cum colegii de la ANAF au început să joace mărunt din glezne, ajungând într-un final apoteotic să pună sigilii? Și să mai dea câte un cap în gură evaziunii fiscale?
Că ce vrem noi să vă întrebăm, ca să ne înțelegeți și pe noi, mărfurile alea, venite cum containerul, oare cum au ajuns prin depozite? Să vă dăm câteva variante ajutătoare? Pare au crescut în depozite? Oare au fost cultivate pe câmp și au răsărit? S-au teleportat?
Sau au trecut de Vămile României ca și cum AR FI INVIZIBILE?
Cine a încasat bine de tot pentru mărfurile intrate în România fără acte, fără declarații vamale, fără plata taxelor vamale? Cine?
Ce vrem să vă mai transmitem domnule președinte , cu rang de secretar de stat, al Autorității Vamale Române, Marcel-Simion Muțescu? Păi vrem să vă mai transmitem că nu știu cum o să faceți dumneavoastră să explicați cum au ajuns mărfurile alea în depozitele sigilate. Și că aveți o problemă reală de resurse umane.
Asta înseamnă că trebuie să vă luați de gât (a se citi destituire) cu angajații din subordinea dumneavoastră de la vârful vămilor. Și fie să le trageți câte un șut în partea dorsală, să-i trimiteți să-și caute alte slujbe, fie să-i rotiți pe funcții. Poate sunt mai eficienți în partea cealaltă a țării, față de locul unde au prins cheag. Pentru că așa nu se mai poate! Nu numai că suntem de râsul curcilor pentru că nu avem nici un fel de control pe ce intră și iese din țară, dar din cauza ineficienței instituției pe care o conduceți, nu se prea strâng bani la buget.
Poate primiți niște răspunsuri de la Ioanei Florentina Șef la Direcție Regională Vamală Constanța și de la adjunctul dânsei, Alexandru Mateiciuc, răspunsuri pe care am vrea să le cunoaștem și noi. Aveți aici și două imagini cu ei, ca să nu existe confuzie. Poate ne răspund și omologii lor de la Vama Giurgiu.
Și NU, NU demonizăm gratuit anumite persoane. Ci faptul că sub ochii și răspunderea lor se petrec fapte susceptibile de a fi ilegale!
Pe cale de consecință și în loc de concluzie, în loc să avem școli, spitale și autostrăzi, avem CORUPȚIE. Așa ajung mărfurile alea sechestrate acum pe piața din România și Europa. Prin CORUPȚIE! Chiar ne întrebăm, nu cumva raportați primului ministru Marcel Ciolacu? El ce zice? Cum îi explicați că situația în vămi este zob? Cum vă justificați când cunoașteți faptul că numai cine nu vrea nu bagă mărfuri contrafăcute în România? Că contrabanda cu droguri de mare risc e la cote înalte?
Noi v-am tot dat ponturi. Și nume. Și faptul că Portul Constanța e șvaițer. Trece pe acolo orice, oricând cu condiția să fi înțeles cu cine trebuie. Și să dai ce trebuie la „băieții și fetele” care controlează jocul. Și v-am mai spus și despre Vama Giurgiu. Diverse chestiuni. Nu vă stresați prea tare să vi le amintiți. Doar citiți articole noastre din ultimele luni.
Aici aveți chiar un filmuleț în care se vede cum se ia o șpagă în vamă. Chiar dacă e din 2017. „Directorul executiv adjunct al DJAOV Alexandru Mateiciuc are un frate Bogdan care este inspector vamal la Vama Port Constanța. Acesta a fost filmat în momentul în care primea în timpul unui control la bordul unei nave un sac cu țigări. În filmare se vede clar cum Bogdan Mateiciuc a luat sacul cu cartoanele de țigări de la secundul navei și apoi a făcut împărțeala cu colegii de control de la Poliția de frontieră și Căpitănia Portului Constanța, chiar de față cu comandantul navei.” scrie la descrierea filmulețului. – video aici.
În ceea ce privește ANAF, ei și-au făcut parțial treaba, că până acum se jucau de-a mutul – surdul – orbul. Ca să fie bine, să nu fie rău. Dar s-a cam schimbat joaca și acum trebuie să cam muncească. Bravo lor!
Și personajele acestea din pozele de mai sus să știți că sunt subalternii dumneavoastră. Vi se pare, atunci când îi luați la întrebări, că suferă vreunul că prin VĂMILE PE CARE AU DATORIA SĂ LE PĂZEASCĂ, trec droguri care ne nenorocesc copiii? Sau că din cauza lor, a managementului defectuos, nu se strâng la buget banii necesari pentru spitale, școli și autostrăzi? Că nu văd niciunul tras la față.
În Republica Moldova lucrurile au început să se miște. Parchetul Anticorupție a început să intre peste procurori, judecători, vameși, funcționari fiscali. Au început demisiile, se aude de o propunere de arestare pentru șefa comisiei de Pre-Vetting și Vetting a procurorilor, o fostă judecătoare – link aici .
Cine are ceva de înțeles, să înțeleagă!
#InformațiaBrașovului