Structurile de informații nu sunt pregătite de conflictul economic și psihologic în desfășurare deși ar avea capacitatea de a contracara/ Mafia italiană, mafia rusă și frățiile arabe și-au dat mâna pentru a submina PNRR-ul/ Grupurile de interese transfrontaliere vor să captureze Statul Român – penetrare la nivel îngrijorător a sistemelor administrativ, politic și chiar militar/ România nu are o instituție care să impună un mecanism de tipul black list pentru companiile care prezintă documente falsificate la licitații publice/ Trend de destabilizare a populației prin clipuri răspândite pe TikTok sau Facebook în care sunt prezentate tancuri și tehnică militară care chipurile s-ar îndrepta spre Ucraina/ Rețineri în masă în Republica Moldova după descinderi și zeci de percheziții ale procurorilor și ofițerilor CNA/ Se încearcă culpabilizarea Ministrului Apărării Naționale și a Spitalului Militar Central și crearea unei imagini false cum că urmează să întrăm în război?/ Ce zice Parchetul European de situația din România?/ Dar Laura Codruța Kovesi?
România se află într-un război economic și psihologic, unul mult mai complex decât conflictele clasice. Și aici nu vorbim numai de state agresoare, cum este de exemplu Rusia, ci și de grupuri infracționale transfrontaliere și de grupuri de interese economice. Suntem într-o perioadă în care presiunile externe vin nu doar din sfera militară sau geopolitică, ci mai ales prin atacuri economice și strategii de destabilizare psihologică sau în cazul Republicii Moldova, preluarea puterii politice de rețele de criminalitate transfrontalieră.. Aceste forme moderne de război sunt subtile, dar extrem de periculoase, pentru că lovesc în încrederea populației, în stabilitatea instituțiilor și în securitatea economică.
În acest context, constatăm faptul că structurile noastre de informații nu sunt suficient de bine pregătite pentru a face față provocărilor actuale. Și asta în ciuda faptului că potențial de contracarare există. Lumea s-a schimbat, iar războaiele moderne nu se mai duc doar cu arme și soldați, ci cu strategii economice, dezinformare și manipulare la scară largă. Și aceste războaie nu sunt neapărat războaie provocate de un stat agresor, ci și de entități economice regionale sau globale. Țările care nu au adaptat structurile lor de securitate pentru a face față acestor noi amenințări se află într-o poziție extrem de vulnerabilă. România trebuie să-și revizuiască strategiile și să se pregătească pentru o nouă etapă în securitatea națională, una în care informația și psihologia maselor sunt câmpurile principale de luptă.
Lipsa unui departament sau a unei structuri de contracarare a războiului psihologic ne pune într-o poziție de vulnerabilitate. Dezinformarea și manipularea publicului, prin știri false, campanii de destabilizare și infiltrarea mesajelor ostile în media și pe platformele de socializare, sunt deja o realitate zilnică. Fără un răspuns adecvat, aceste strategii pot eroda rapid încrederea cetățenilor în instituțiile statului, afectând coeziunea națională și stabilitatea socială. Ceea ce, să recunoaștem, este destul de grav în epoca în care avem cardurile pe telefon, știrile pe telefon, practic toată viața noastră este pe telefon și depinde de traficul de informații prin internet.
Zona Balcanilor, începând din Bulgaria și până în Țările Baltice, așa numitul Intermarium, este o regiune marcată de tensiuni geopolitice și strategii de destabilizare din partea Rusiei. România se află în mijlocul acestei regiuni, iar riscul unui conflict mai amplu, fie el economic sau psihologic, crește în fiecare zi. Țările din această zonă sunt vulnerabile la influențele străine, iar lipsa unor structuri puternice de contracarare a acestor amenințări ne fac mai expuși decât am vrea să recunoaștem.
Rusia vrea să „stăpânească” din punct de vedere energetic, zona Balcani. România este ținta traficului rețelelor de GPL de proveniență Rusia cu documente de falsificate. Zeci de mii de tone de GPL, substanță care de obicei e „îmbunătățită” cu alte gaze mai ieftine, în România sunt traficate anual. Mai mult, prin interpuși, Rusia reușește să achiziționeze printr-o serie de inginerii financiare, juridice și politice, terminalele GPL de la Marea Neagră, din porturile Năvodari și Mangalia cu scopul de a crea un monopol al GPL și pentru a dicta politicile de preț. Și o cantitate din acest GPL mai traversează și România și este vândut în Ucraina și Transnistria. Cum ar veni, agresorul vinde celui agresat GPL și combustibili, găsind o formulă ingenioasă de a ocoli legea în România, membră NATO și UE, cu scopul de a finanța destabilizarea Republicii Moldova.
Acesta veritabil război al nervilor, un conflict subtil, dar devastator, nu se duce pe câmpul de luptă, ci în spatele cortinei, în lumea afacerilor și a jocurilor de influență geopolitică. Mai nou aflăm că mafia italiană, mafia rusă, care are în spate Kremlinul, și frățiile arabe și-au dat mâna într-o alianță tăcută, obscură și extrem de periculoasă, care acționează din umbră pentru a destabiliza România, subminându-i securitatea economică și politică. Aceste organizații criminale colaborează pentru a crea o rețea de influență care pătrunde în instituțiile-cheie și slăbește structurile de guvernare din interior dar și schimbarea ordinii constituționale în Republica Moldova și, de ce nu, și în România.
„Mafia din Italia își mută interesul în zona economico-financiară. Fraudele ar putea fi evitate dacă România și-ar face treaba” – link aici.
Această mafie transfrontalieră nu se mulțumește doar cu afaceri dubioase sau cu manipularea din umbră a piețelor. Nu, ei au ambiții mult mai mari! Obiectivul lor? Capturarea Statului Român. Și când spun capturare, nu mă refer doar la influențarea unei decizii politice sau două, ci la infiltrarea profundă, la toate nivelurile – administrativ, politic și chiar militar. Vor să fie acei păpușari care trag sforile, iar noi, restul, să fim doar spectatori neputincioși într-un teatru al absurdului, în care ne îndreptăm, chipurile, spre occident, dar instituțiile se rusifică din ce în ce mai tare.
Penetrarea Rusiei în sistemele noastre a ajuns la un nivel îngrijorător. Este ca și cum ar fi primit un ghid de „Cum să capturezi o țară în 10 pași simpli” pe care-l pun în aplicare exploatând viciile sistemului, lacunele legislative și latența instituțională. Vedeți, nu e vorba doar de sume de bani care dispar din bugetul public sau de terenuri vândute pe sub mână, ci de o adevărată colonizare a instituțiilor de stat pe bază de foloase necuvenite. Poate că, într-o zi, vom descoperi că până și polițistul de la colțul străzii care dă amenzi de parcare face parte dintr-o rețea mafiotă internațională cu rădăcini la Moscova.
Ce vor cu adevărat acești veritabili dușmani ai noștri? Aceasta este întrebarea! Poate vor să facă din România o nouă Elveție… doar că fără bănci transparente și stabilitate financiară. Sau, cine știe, poate pur și simplu vor să ne testeze răbdarea și să vadă cât de mult putem îndura până să ne trezim la realitate.
În final, un lucru e cert: aceste rețele ruse nu se opresc din a-și întinde tentaculele, și dacă nu ne trezim, vom ajunge să ne întrebăm cine conduce, de fapt, această țară. Kremlinul?
Grupurile de interese transfrontaliere vor compromiterea PNRR?
Într-o lume ideală, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar fi un instrument pentru a transforma România, dar realitatea noastră seamănă mai mult cu un film prost cu mafioți. Cum reușesc rețelele să intervină? Ei bine, prin metode de-a dreptul inventive. De exemplu, avem scrisori bancare false, emise de state membre ale Uniunii Europene, care nu sunt verificate când companii obscure participă și câștigă licitații. Și pentru că povestea trebuie să fie și mai ridicolă, mai avem și scrisori de acreditare care pretind că o companie a construit ceva… deși acel obiectiv a fost construit de altcineva. Adică falsuri grosolane vândute ca adevăruri absolute unui sistem care nu poate verifica veridicitatea dosarelor. Așadar, se pare că rețelele de interese au descoperit formula magică: când realitatea nu îți convine, fabrici una nouă și o „vinzi” României care pune imediat pe masă bani europeni.
Mulțumim colegilor de la emisiunea „România, te iubesc”, au reușit cu foarte mare strădanie să ne arate că Statul Român nu face fața atacurilor concertate ale grupurilor de interese. Ceea ce și noi, la Informația Brașovului, demonstrăm prin anchetele noastre.
Dar cel mai amuzant (într-un mod tragic) este că România nu are nicio instituție care să spună „Stai puțin, asta e o minciună! Aveți documente false!” Nici măcar un banal mecanism de tip „blacklist” care să verifice autenticitatea documentelor acestor companii fantomă. Parcă trăim într-un univers paralel, unde nimeni nu se gândește să confirme măcar dacă firmele respective, care participă la licitații de obiective majore – spitale, penitenciare, baze militare – există sau dacă actele prezentate sunt reale.
Vorbim de un stat eșuat, incapabil să distingă realitatea? Sau de complicitate a funcționarilor cu grupurile de interese?
Și dacă nu era destul, aceleași companii care plimbă documente falsificate, pretinzând că au făcut ceea ce au făcut alții, sunt implicate și în câștigarea licitațiilor pentru Baza Militară NATO de la Kogălniceanu. Să fie acesta un exemplu de competență extremă sau doar un alt episod din seria „Cum să compromiți un stat în 10 pași simpli”? Dacă scrisorile false și licitațiile ar fi sporturi olimpice, grupurile acestea de interese ce au legături cu Kremlinul și cu mafia italiană ar câștiga fără probleme medalia de aur.
Activitățile lor nu doar că blochează PNRR-ul, dar compromit direct Statul Român în ochii Uniunii Europene. Și pun bocancul pe frână dezvoltării României. În loc să fim cunoscuți pentru reforme și dezvoltare, riscăm să devenim țara care nu poate ține în frâu o rețea de escroci internaționali. Un PNRR care ar trebui să aducă progres devine, sub ochii noștri, o vacă de muls. Cu un astfel de „ajutor”, nici măcar nu mai avem nevoie de inamici externi.
Și asta nu e tot!
Se pare că am intrat într-o nouă eră a „genialității” umane, unde suplimentele medicale tratează absolut orice, de la dureri de spate la crize economice, și unde acțiunile la companii „miraculoase” promit dividende de parcă ar fi Moș Crăciun chiar în ziua de Crăciun. Cireașa de pe tort? Chiar miliardarul Ion Țiriac, sau Andreea Esca apăreau datorită tehnologiei „deep fake” în clipuri promoționale, pentru a conferi „credibilitate” escrocilor care așteptau să încaseze banii credulilor. Între timp, cei care cred că suplimentele vindecă tot, probabil și-au vândut deja toate economiile pentru acele acțiuni minune, așteptând să se îmbogățească peste noapte. Ce ar putea merge prost, doar a recomandat Țiriac și Esca?
Oricum, mintea inventivă a unora a reușit să creeze un „Prejudiciu de 300.000 de lei la un lanț de magazine, cu vouchere false de la sistemul de garanţie–returnare pentru ambalaj” – link aici .
Dar nu ne oprim aici. Pe TikTok și Facebook circulă clipuri cu tancuri care „se îndreaptă spre Ucraina”, militari echipați până în dinți și tehnică militară de ultima generație. Întregul internet a devenit un teatru de război virtual, unde panica este la ordinea zilei. Văd că tancurile au devenit noile vedete virale, poate vor și ele un like sau un share?
Ca să fie treaba completă, pe Facebook mai apar și documente „oficiale” care cheamă civilii la concentrare sau cer companiilor să trimită liste de mașini, utilaje și autoturisme către Ministerul Apărării. Poate e doar o nouă modă, ca și cum ar fi o ofertă de Black Friday, dar cu armament. Și toate astea pentru „cazul de război”. Nimic nu spune „fake news” mai tare decât un document PDF editat în Paint, dar, hei, cine suntem noi să judecăm oamenii care ne fac rău cu intenție?
Iar peste toate astea, se încearcă, evident, și culpabilizarea ministrului Apărării și a conducerii Spitalului Militar Central.. Ce rost are să te oprești la clipuri false când poți să lovești direct la vârf? Se încearcă crearea unei imagini de catastrofă iminentă, cum că „sigur intrăm în război,” și că ministrul Apărării este, desigur, de vină. Dacă ar fi să credem tot ce apare pe internet, suntem deja pe front și nimeni nu ne-a anunțat. Oricum, nu e nicio problemă, pentru că avem suplimentele miraculoase și acțiunile minune care ne vor salva din orice criză!
Acest amestec de fake news, conspirații și escrocherii arată că destabilizarea psihologică este noua armă preferată. Și, bineînțeles, rețelele de socializare sunt terenul de joacă perfect pentru acest „război al nervilor,” unde absurdul grosier devine rapid noua normalitate.
Scrisori de garanție false? E cumva epidemie?
O companie de pariuri depune o scrisoare de garanție bancară în vederea constituirii garanţiei pentru acoperirea riscului de neplată a obligațiilor faţă de bugetul general consolidat, în cuantum de 4.974.800 lei la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, scrisoare emisă de CREDIT FONCIER IM UND EXPORT GMBH. Numai că, stupoare! Banca națională a României spune că „pentru ca o entitate să desfăşoare activităţi de emitere de garanție este necesar ca aceasta să fie autorizată de BNR” Ori, banca respectivă, nu e. Așa că „Banca Națională a României, in virtutea obligațiilor legale ce-i revin, în calitate de autoritate de supraveghere prudențială a instituțiilor de credit, a sesizat Parchetul de pe lângș Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la speţa în cauză” – link aici.
De fapt, care e treaba cu scrisorile de garanție?
„În cazul proiectelor care beneficiază de finanțare din partea UE, câștigătorul contractului finanțat de UE trebuie să prezinte o scrisoare de garanție de bună execuție, emisă de o instituție financiară care se angajează să plătească anumite sume de bani (valoarea garanției), în cazul în care serviciile nu sunt executate în mod corespunzător (…) Potrivit anchetei, în perioada 2020-2023, în cadrul mai multor proiecte care beneficiau de finanțare europeană, au fost emise mai multe scrisori de garanție de către bănci fictive sau entități financiare dubioase care nu dispuneau de lichiditățile necesare pentru a acoperi daunele asigurate.
În special, o bancă fictivă care aparent funcționa în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro.
În mod similar, instituții financiare care aparent operează în Cehia, Letonia și Spania au emis scrisori de garanție care urmau să fie utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru și fără a dispune de fondurile necesare pentru a acoperi daunele asigurate”, a notat Parchetul European.” – link aici .
Să tragem o concluzie! Sau mai multe.
În România se împământenește un nou stil de a face afaceri. Un stil la care aderă tot ceea ce însemnă criminalitate economică dirijată de Rusia. De la mici escrocherii cu suplimente minune, la știri „fake” cu acțiuni și convoaie militare, la licitații câștigate cu documente falsificate, totul demonstrează un război economic și psihologic monstruos gândit și creat în pivnițele Kremlinului, îndreptat împotriva României Și asta după ce s-a demonstrat faptul că avem contrabandă cu aproape orice, drogurile trec prin vămi fără nici o problemă, Rusia cumpără terminale GPL și active în domeniul energiei prin interpuși cu bani proveniți din infracțiuni, fără nici o opreliște, și instituțiile statului stau cu degetul în gură așteptând să-și umple buzunarele.
Mai mult, avem exemple de personaje care sub masca unor onești oameni de afaceri, foști ambasadori și foști ofițeri ai armatei americane, au reușit să penetreze până la cele mai înalte niveluri ale sistemului de apărare națională, inclusiv Fundația Colegiului Național de Apărare al României. Acolo, ei oferă sfaturi despre economie, afaceri și geostrategie, câștigând încrederea unor factori de decizie extrem de importanți care nu sesizează potențialul pericol. Problema este că, în spatele acestor imagini de respectabilitate, se ascund interese oculte, având conexiuni puternice cu rețele internaționale de influență și afaceri dubioase. Și cu Rusia lui Putin. Și cu grupările teroriste Hezbollah, Hamas și Isis-K.
Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că acești indivizi desfășoară activități comerciale prin companii off-shore înmatriculate în Cipru, o practică ce ridică semne serioase de întrebare cu privire la sursa reală a finanțelor cu care se laudă și la motivele din spatele implicării lor în afacerile economice și strategice ale României. Cipru, cunoscut pentru lipsa de transparență în ceea ce privește companiile înregistrate acolo, este un refugiu pentru multe afaceri cu interese obscure, servicii secrete și spălări de bani negri care urmăresc să evite reglementările stricte din alte jurisdicții.
Prezența unor astfel de personaj în cercurile decizionale ale statului este o dovadă clară a modului în care organizațiile criminale internaționale cu legături cu Moscova își infiltrează agenți în poziții strategice. Acesta este adevăratul război al nervilor: un război în care încrederea, transparența și stabilitatea națională sunt subminate din interior, iar liniile de front nu sunt trasate pe hărți, ci în sălile de consiliu și în birourile marilor companii. – link aici , link aici și link aici .
Republica Moldova?
„Legăturile obscure dintre politică și criminalitate: Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiștilor proruși, susținut de interlopi” – link aici . „ De-a lungul anilor, Caramalac a avut mai multe încercări nereușite de a-și impune influența asupra liderilor politici din Republica Moldova, inclusiv asupra foștilor președinți Petru Lucinschi și Vladimir Voronin. După eșecurile repetate, interlopul a schimbat strategia, susținându-l pe Renato Usatîi, un alt politician controversat, dar și pe Igor Dodon. Acum, Caramalac pariază pe Stoianoglo, iar în spatele acestuia se află întreaga mașinărie politică a socialiștilor din Moldova, alimentată de rețele de influență dubioase și de conexiuni criminale.”
Comentariile sunt de prisos!
Și ar mai fi ceva – am pus și noi o întrebare Companiei Națională „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, pentru că vrem să ni se confirme că Dana nr. 9 și cheul danei respective din Portul Midia sunt în proprietatea lor. Asta plecând de la faptul că există o serie de suspiciuni în legătură cu proprietatea acesta și cu terminalul GPL aparținând Octogon Logistics & Gas.
Conform informațiilor pe care le deținem de la diferite surse, pentru construcția cu destinații hidrotehnice destinate acostării navelor, aflată după construire în proprietatea OCTOGON GAS & LOGISTICS SRL, CUI XXXXXXX, Nr. Înmatriculare JXX/XXXX/XXXX, cu sediul în Constanța, B-dul Mamaia nr. XXXX, și localizată la Dana 9 (zona cheului) din zona Portului Maritim Midia, nu au fost întocmit „Proces verbal de grănițuire”. Menționăm acest aspect deoarece unul dintre terenurile cu care se învecinează terminalul GPL al OCTOGON GAS & LOGISTICS SRL se învecinează cu un teren care aparține Ministerului Apărării Naționale, în speță, Poligonul Complex de Trageri de la Capu Midia. Mai mult, din cercetările efectuate de noi, în arhiva Primăriei Năvodari NU se regăsește procesul verbal de recepție al construcției de mai sus ce ar fi trebuit întocmit la finalizarea lucrării, proces verbal ce ar fi trebuit dispus prin Ordin de Primar al UAT Năvodari. Tot la acest capitol facem referire și la faptul că din cercetările efectuate de noi, nu există în formă legală nici acordul vecinilor, recte Primăria Năvodari, Poligonul Complex de Trageri de la Capu Midia, ce trebuia trecut în Cartea Funciară, precum și la faptul că Banca XXXXXXXX nu deține un acord de ipotecare a construcției hidrotehnice destinate acostării navelor proprietatea OCTOGON GAS & LOGISTICS SRL, emis de Autoritatea Navală Română.
De asemenea nu există acord de înscriere în Cartea Funciară, ceea ce indică faptul că e posibil să fie înscris în fals, din partea Autorității Navale Române, și nici dovada încasării sumelor rezultate din chirii și taxe de acostare a navelor la cheu
O sursă ne-a transmis faptul că C. N. „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța nu va trimite un răspuns în timp real. Pe motiv de….așa vrem noi. Și asta se întâmplă pentru că se pare că afacerea asta este una destul de tenebroasă și sunt amestecați niște oameni care sunt bine înfipți în sistem, atât din conducerea Portului Constanța Sud Agigea, cât și din Vama Constanța.
Sistem care strângea bani acum câteva luni pentru a încerca destituirea procurorului Stanciu Mihai Alexandru, șeful DNA Constanța, pe motiv că pune întrebări despre vameși și încurcă lucrurile prin Portul Constanța.
Oare ce zice de toate acestea Laura Codruța Kövesi, primul procuror-șef european la Parchetul European – EPPO? Dar serviciile de informații?
P.S. – La încheierea acestui articol, în Republica Moldova au loc zeci de percheziții și rețineri ale membrilor unui grup paramilitar organizat și finanțat de Moscova prin Ilan Șor, Veaceslav Platon, Constantin Popușoi, sub suspiciunea de încercare de schimbarea a ordinii constituționale din această țară. Din ultimele informații se pare că acest grup este infiltrat și coordonat de preoți militari pensinați, fideli Moscovei – link aici .
Disclaimer
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise sau din surse jurnalistice nepublice conform legislației naționale și europene.
#InformațiaBrașovului